Doar PNL şi PSD vor intra în CJ Vâlcea sau la limită şi PER

Trei scenarii bântuie de azi înainte scena politică din judeţul Vâlcea, toate trei pe care le voi enumera mai jos, sunt extrem de posibile şi care vor defini traiectul pe care îl va avea acest judeţ pentru următori 4 ani.

În orice caz, în toate trei scenariile de mai jos, preşedinte al Consiliului Judeţean urmează a fi (dacă nimic spectaculos nu se va produce) actualul deputat şi lider al PNL Vâlcea, Cristian Buican.  Nu intrăm în detalii despre calităţi sau defecte ale lui Buican, analiza noastră are la bază strict calcule şi predicţii sociologice.

Scenariul I.  Sau varianta rigidă presupune intrarea în Consiliul Judeţean Vâlcea a numai două partide – PNL şi PSD, adică o polarizare a judeţului Vâlcea, dat fiind faptul că majoritatea celor 89 de primării din judeţ vor fi conduse de edili liberali sau social-democraţi.

Numărul de consilieri în acest caz sau fracţia dată ar putea fi cel mai sigur 19 (PNL) cu 14 (PSD) iar varianta doi ar fi 17 cu 16. În nici un caz nu mai mai mult de 19 la PNL şi nici sub 17. Ăsta e trendul în judeţ, raportat la votul pe primari. Dacă însă voturile spre primarii PNL ar merge spre CJ sută la sută, numărul ar fi mare dar, nu se va întâmpla asta.  Un primar PNL va transfera maxim 2/3 din voturi spre CJ pentru partid. Absenteismul la vot este mult prea dur pentru ALDE şi PER în această ecuaţie, deci cele două partide, chiar dacă PER are un primar de reşedinţă nu primesc mai multe voturi.  Preşedinte de judeţ, Buican.

Anul 2012, PDL a avut dacă memoria nu mă înşeală 4 primari şi a reuşit să transmită vreo 5 sau 6 consilieri, UNPR la fel, o locomotivă iar PPDD a fost a doua forţă politică în sudul judeţului. Anul acesta când în afară de Râmnicu Vâlcea, restul vor fi primari PNL şi PSD, scenariul I este posibil sau dacă nu,

Scenariul II variantă intermediară.

În CJ vor intra PNL, PSD, PER.

Adică: 17 PNL, 14 PSD şi 2 PER.

Asta în cazul în care voturile transmise de PER pe Râmnic, Horezu şi Bălceşti pot forma premiza pentru a trimite doi consilieri în forul legislativ al Vâlcii. Asta cere ca Horezu să fie câştigat de Cristi Niţu, locul 2 PSD iar Bălceştiul de PNL cu PER pe locul 2.  Ecuaţia de mai sus dă lui Buican o liberatate la fel de mare, putând să decidă tot un trio libeal la conducerea CJ dar pentru a avea o majoritate absolută va apela la voturile PER.

Şi în cele din urmă scenariul  III, varianta echilibrată: PNL 14, PSD 11, PER 5 sau 4  ALDE 3 sau 4.

Este varianta cea mai optimistă dar care pentru a se îndeplini este nevoie de o prezenţă crescută la vot, care să avantajeze partidele mici. PER-ul şi ALDE să câştige câteva primării sau să fie pe locul 2 în mai multe localităţi. Este un scnariu extrem de greoi şi foarte dificil, asta depinde de liderii PER şi ALDE să-şi mobilizeze electoratul. Altfel nu se va produce varianta de mai sus.

În această formulă Buican va face obligatoriu o alianţă cu PER şi va depinde acest partid.

Restul teoriilor cu PMP, PRU, PPU sunt speculaţii de cafenea la Râmnicu Vâlcea. În judeţ apele s-au limpezit de mult, de aceea tare mi-e teamă că scenariul I este cel plauzibil sau in extenso, scenariul II.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *