Doar în România, un impozit la casă în Corbeanca este la fel de mic cât unul în Ghioroiu

Excelentă observația analistului Victor Giosan care spune că înainte de a se delira pe tema impozitelor pe yachturi și alte limuzine de lux, trebuie reglementat impozitul pe proprietate.

Un impozit care să fie direct proporțional cu valoarea de piață a proprietății. La această oră, nu există astfel de diferențiere, ajungându-se la situația absurdă, ca o vilă din comunele limitrofe centrelor urbane să aibă același impozit precum o vilă de același tip construită însă într-o comună aflată la sute de km distranță de un centru urban.

Pentru că nu e luată în calcul valoarea de piață a produsului. Aici impozitul trebuie să se diferențieze. Unul este prețul la o casă în Vlădești sau Mihăești, cu toate utilitățile de rigoare și altul este prețul la o casă din Ghioroiu, de același tip. Aici ar trebui să apară diferența de impozitare.

Nu poți plăti același impozit la Pipera, Voluntari, Tunari, pentru o vilă, la fel cât plătește unul din Fierbinți. Impozitul trebuie raportat la valoarea de piață. Pentru asta, îți trebuie un evaluator și de aici, poți face calcule diferențiate. În Voluntari, impozitul la un P+1+M este de…300 de lei pe an! Iar la o comună din Giurgiu de exemplu, se plătește pentru un +1+M tot aproximativ aceeași valoare. Însă În Voluntari, prețul unei asttfel de case sare bine de 300.000 de euro, în timp ce în Giurgiu, nu atinge nici 100.000. La aceste prețuri trebuie plătit impozitul pe proprietate.

Eu cred că asta este una din măsurile fiscale ce ar trebui decise de guvernanți, nu populisme mărunte, precum taxarea yachturilor și a catamaranelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *