Doar 5 comune “bogate” din 78 în judeţul Vâlcea, care se pot autofinanţa, restul depind de alocările centrale

Potrivit datelor furnizate de Finanţele Publice, în judeţul Vâlcea doar 5 comune ar putea să funcţioneze în parametrii normali, nestând cu mâna întinsă la bugetul central. O cifră extrem de mică, raportat la nivelul localităilor vâlcene.

Aşadar, în peisajul economic al judeţului, raportat la contribuţiile agenţilor economici de pe raza acestor UAT-uri, pe anul 2019, cea mai bogată comună este Budeştiul (peste 6000 de locuitori).

Aceasta primeşte de la agenţii economici peste 43 de miliarde de lei vechi. Comuna se află în zona periurbană a Râmnicului şi are unul dintre cele mai noi parcuri industriale, unde lucrează nu mai puţin de 3000 de angajaţi.

Mihăeşti (peste 7000 de locuitori), cu venituri de peste 30 de miliarde vechi este a doua comună a judeţului prin prisma contribuţiei agenţilor economici, cei peste 160 de investitori plasează pe podium a doua localitate din arealul periurban al municipiului.

Locul trei este ocupat tot de o comună din zona metropolitană, Bujoreni (peste 5000 locuitori), unde cifra pe care o aduc agenţii economici este de 21 de miliarde de lei iar pe locul 4, regăsim comuna Frânceşti (peste 4000 de locuitori), cu peste 20 de miliarde de lei. Deşi nu este în arealul metropolitan, aici avem cea mai mare companie din industria agro-zootehnică.

Ultimul loc revine comunei Alunu (peste 4000), unde veniturile agenţilor economici se cifrează la 13,5 miliarde de lei vechi.

Acestea sunt comunele “bogate” ale judeţului, comune care dispun astfel de surse de venit datorate agenţilor economici care funcţionează pe teritoriul respectivelor localităţi.

Următoarele comune care însumează sume considerabile din zona economicului ar fi Dăeşti, Costeşti, Mălaia, cu peste 9 miliarde vechi şi Vaideeni cu peste 8 miliarde vechi.

Printre cele mai sărace comune din judeţ, pot fi enumerate Stăneşti, Runcu, cu sume de aproximativ 900 de milioane vechi iar cea mai săracă localitate fiind Mitrofani cu 830 de milioane de lei vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *