DNA va trebui să-i ridice pe cei care au distrus patrimoniul de excelenţă al Govorei

În ultima vremea s-a făcut mult caz de dezastrul de la Băile Herculane. Despre cum politicul, pe mână cu mafia, a reuşit să facă praf o staţiune de patrimoniu. Am văzut vâlceni sau comentarii ale vâlcenilor care plângeau pe tema ruinelor de la Herculane.

Dar, ori avem orbul găinilor, ori suntem atât de universali în opţiuni încât nu vedem că, lângă noi, avem un Herculane II, adică un dezastru similar celui din Mehedinţi.

Govora genericBăile Govora.

Este de ajuns să treci cu maşina prin staţiunea vâlceană ca să te înfioare priveliştea. Degeaba administraţia locală s-a chinuit să reabiliteze, prin fonduri europene, parcul sau malurile pârâului Hinţa. Ruinele se văd. Este cea mai mare crimă produsă în 27 de ani.

Tot patrimoniul Govorei, în afară de Hotel Pallas şi de Belvedere, este praf, este sinistru. Pavilionul Băilor, un monument unic în România, este o ruină, loc unde dorm boschetarii, unde miroase a fecale şi urină. Arhitectura de top, o minune românească interbelică, este efectiv pulverizată.

Toate pensiunile vechi din Govora sunt fără tencuială, cu geamurile ţăndări, cu lemnăria zob. Este o imagine de apocalipsă. Drumul care urcă de la Pallas în sus oferă turistului drama unui trecut distrus cu nesimţire chiar de către proprietari.

Dar cine sunt proprietarii? Se cunosc, evident. Îi ştim cu toţii pe cei care au pus mâna cu japca pe acest patrimoniu şi l-au adus la stadiul de mormânt, de  Nurenberg după război. Aşa arată Govora azi,  ca o Germanie a anului 1945.

GovoraParcul… Da, parcul este o poveste absolut minunată. Dar acest parc emblematic se strecoară sufocat printre mormanele de tencuială căzută. Iar hotelul din centru, neterminat de ani buni, stă ca un schelet sinistru în ploaia rece de aprilie. Aceasta este Govora, unde nimeni nu ridică un deget. Alo, Cultura, Patrimoniul, Arhitecţii, Primăria, ce aşteptaţi?! Cine merge la DNA să spună cum s-a distrus un patrimoniu de excelenţă?

Nimeni?? Atunci poate DNA îi va căuta pe proprietarii Govorei şi îi va întreba ce au făcut ei în 26 de ani de s-au îmbogăţit peste măsură, în timp ce au ras din temelii o arhitectură unică şi minunată a veacurilor trecute.

Haideţi să nu plângem doar pe catafalcul Herculanelor. Govora vâlceană este de mult îngropată de nesimţirea unor proprietari criminali. Patrimoniul Govorei este la gunoi, stă în miros de fecale şi urină şi găzduieşte boschetari, în timp ce marii proprietari ai acestuia au funcţii politice, administrative, într-o nesimţire nemăsurabilă.

DNA, aveţi legătura!

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *