DNA a ajuns din nou la Vâlcea, scapă cine poate

După vreo trei ani de aşteptări, după episodul Emilian Frâncu, DNA a reuşit să găsească din nou Vâlcea pe hartă. Era cazul, iar ce s-a întâmplat azi la Râmnicu Vâlcea, la sediul Consiliului Judeţean, este doar vârful aisbergului.

Era normal ca Vâlcea să devină punct de atracţie turistică pentru DNA. Pentru că, de 26 de ani, acest judeţ defineşte un paradox. Vorbim de un judeţ cu o populaţie medie, de aproximativ 400.000 de locuitori, cu 11 oraşe, cu 5 staţiuni declarate, cu o capitală de judeţ cu peste 100.000 de locuitori, cu un potenţial industrial, agro-zootehnic, turistic cu mult peste media a 2/3 din judeţele României.

Cu o forţă de muncă destul de bine pregătită, cu o bază de recrutare a forţei de muncă, din nou, destul de mare. Şi cu toate aceste premise, în Vâlcea, în 26 de ani, nu s-a întâmplat niciun mare impuls economic, ci, dimpotrivă, a existat o stagnare până la declin. Deşi aveam toate şansele ca acest judeţ să fie unul de top 15, el a ajuns unul de top 25.

Explicaţia? S-a furat mult. În toate domeniile, s-au păstrat cu dinţii toate uzinele şi firmele de stat sau care activau ca un monolit de stat (privatizate MEBO), s-a îndesat peste măsură o clasă funcţionărească şi s-au pus tălpi investitorilor.

Mai rău, am avut un Fisc condus în cel mai pur stil iacobin. Cu ghilotina. Fosta conducere a Finanţelor vâlcene a pus biciul pe firmele mici şi mijlocii, efectiv distrugând micul întreprinzător, asta în timp ce coloşii de stat au ajuns la datorii de sute de milioane de euro.

În acest judeţ cu resurse spectaculoase s-a creat în mod real o mafie, un fel de lanţ între managerii de stat şi capitalişti sălbatici, clasă politică, funcţionărime, care, prin corupţie, mită, comisioane, trafic de influenţă au cumpărat tot, au creat o molimă care a paralizat un corp sănătos şi au transformat acest judeţ într-un fel de paria al economiei naţionale. Au creat ulterior un mit al străinilor care ne vor răul, o manipulare ordinară, polonezii de la sodă sunt distrugători de economie strămoşească – un exemplu, nu ştiu care alţi  polonezi nu au ce căuta aici, italienii de la cauciucuri să nu investească aici. Noi ne apărăm glia strămoşească alături de marii corupţi ai zilei.

Azi a venit DNA. Să fim serioşi, nu au stat procurorii ăia aproape 10 ore pentru o firmă de asistenţă într-un nu ştiu ce proiect al CET-ului (după cum spune un comunicat sumar al CJ Vâlcea). Procurorii au deschis Cutia Pandorei. De azi înainte, la Vâlcea, scapă cine poate. Şi au venit fix la Consiliul Judeţean, cea mai importantă instituţie a statului din judeţ.  Că vor verifica ce a făcut Păsat, Cîlea, Buşe, Miţaru… etc.  Un lucru trebuie spus verde în faţă, inclusiv celor care îl plâng pe Ion Cîlea. Da, era cinstit bătrânul, dar nu a făcut mare brânză, raportat la dezvoltarea capitalistă, pe principii sănătoase, a acestui judeţ.

Capitalismul apare acum mai la stânga Oltului, Faurecia, americanii, francezii sau chinezii la Govora şi Ocne, americanii la Ştefăneşti, polonezii la sodă, italienii la Cozia, NEPI, americano-francezii la Vilmar şi lista poate continua, din fericire pentru acest judeţ.

Am înţeles azi că, la Oltchimul decăpuşat, situaţia este chiar bună şi sunt şanse de şi mai bine. O arată cifrele, că la o producţie de 30%, a apărut profitul, în timp ce pe vremea lui Roibu, cu o capacitate de peste 45%, pierderile creşteau vertiginos. Piperea însă nu a investit într-o instalaţie de apă oxigenată care nu a funcţionat niciodată, nu a extins PVC fără nici un rost. Iar Piperea nu a cumpărat o instalaţie inutilă de la Piteşti, doar pentru a vopsi ţevile de acolo…

La Transalpina Ski Resort, am o bănuială. Apropo, de ce pârtia de telescaun nu se foloseşte, de ce telegondola nu merge până sus în capăt? Cum se calculează costurile (aşa, ca întrebare pentru cei care administrează acest domeniu schiabil)?

Aşadar, DNA ar trebui să caute în Vâlcea spaţiu de cazare, apartamente de serviciu, pentru că au motive să stea.

Mihai IONESCU

5 comments

 • Camy

  Macar presa sa-i fi presat pana acum. Dar si presa este din acelasi aluat, adica toti suntem romani!

 • Sandu timplaru

  Este foarte bine ca au venit ! Sa vedem insa , ce va lasa in urma…daca tot arest la domicilii nu am facut nimic !!! Asa m-as apuca si eu de ciordeala dupa care sa ma condamne 1-2 anu la mine acasa 🙂
  Pacat de tara asta ! Pacat de oamenii din tara asta !
  Au vindut tara si nenorocirea mare este ca , au vindut-o cu tot cu noi !

 • Vidra-Voineasa

  Partia telescaun a fost viscolita , inca nu s-au montat impotriva viscolului scuturi… Costurile de intretinere la telegondola sunt aceleasi , indiferent ca merge pana sus sau se opreste la intermediara.
  Partia telescaun nu a fost gandita din proiect prea bine. Panta nu prea are , si cand o are deja se cam termina partia plus ca e viscolita. Alt dezavantaj ar fii faptul ca face 10 min scaunul de jos pana sus si cobori in 30 de sec…

 • Vasile

  Daca cineva vrea detalii sau noutati de incalcari ale legii in Rm Vilcea si prin intermediul acesta pot fi contactat sa o faca pe emailul atasat aici , am si eu o sesizare care nu o dezvolt aici, astept si va multumesc.
  oricum sunt dezamagit de oamenii din judetul meu, de cei din virful piramidei care isi doresc sa se afirme pe functiile alese sau votate de noi, ori fac exces de zel or se corup si toate proiectele inceteaza sa se mai execute si uite asta judetul nu se dezvolva de multi ani .

 • eu

  Eu am iubit și iubesc Valcea și Romania în continuare. Sunt unul dintre cei nu putini plecați din tara din cauza lichelelor. Va spun din suflet, occidentul e putred pe interior, totul este doar o poleiala. România are încă suflet, fiinta, sansa. M-aș întoarce acasă oricând dacă as ști ca mi se da voie sa-mi aduc și eu contribuția atât cât pot și ma pricep, la schimbarea tarii în bine. Sa pot aplica unele lucruri pe care le-am învățat în meseria mea de medic fără să mi se pună bete-n roate roate de către jegurile umane care au vândut tara și au frânt destine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *