Distrugerea şi demolarea Parcului Zăvoi sunt de competenţa DNA

S-au scris rânduri de tastatură, au fost emisiuni, ştiri naţionale, s-au satirizat figurinele din parc, adevărul este însă altul, în cazul Parcului Zăvoi. Este unul care depăşeşte simplele înţepături de pe Facebook dintre Primăria Râmnicului şi cetăţenii oraşului; sau aparentele pasări de responsabilităţi.

Adică situaţia este mult mai gravă decât această polemică subţire, cu poze cu zmei şi zmeoaice. Situaţia de la Zăvoi este una PENALĂ şi, în acest caz, trebuie ca DNA sau Parchetul să se autosesizeze. Pentru că este vorba de distrugerea unui obiectiv de patrimoniu.

Zavoi3Da, parcul Zăvoi, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în timpul domnitorului Barbu Ştirbey, este printre puţinele grădini publice din România care împlinesc, în foarte scurt timp, 200 de ani.

Acesta este un sit protejat, orice intervenţie asupra lui ar fi trebuit să respecte toate regulile care se aplică în cazul oricărui obiectiv de patrimoniu – biserică, statuie, castel etc. Altfel spus, cu maximă acurateţe, pentru a nu se denatura esenţa lucrului, şi, chiar dacă se întâmplă o renovare, aceasta obligatoriu trebuie să redea imaginea definitorie.

Primii care au mutilat parcul au fost comuniştii, care au schimbat forma albiei lacului şi au trântit bodegile. Tot ei au acoperit canalul Morii. Însă, din fericire, nu au alterat sau nu au modificat viziunea asupra grupurilor statuare.

Ceea ce s-a întâmplat însă anul trecut este cea mai mare lovitură dată unui obiectiv de patrimoniu, este ca şi cum ai lua o biserică de lemn din secolul al XVII-lea şi ai transforma-o în club disco, prin reabilitare.

Proiectul care a fost avizat de către Comisia de cultură nu are nimic în comun cu ceea ce apare azi în faţa ochilor! Asta spun cei din Comisia de cultură.

Efectiv, brontozaurii, euglenele şi toate aceste turcisme au distrus parcul. Lacul cu nuferi, gaura pentru role realmente sunt nişte anomalii, nişte mutaţii care nu au nimic în comun cu parcul şi proiectul iniţial!

Zavoi6DNA trebuie de urgenţă să înceapă o anchetă minuţioasă la cei care au realizat caietul de sarcini, care au permis introducerea acestor figurine proclite, mutilarea spaţiului verde, anularea vizibilităţii obiectivelor de epocă, construirea WC-ului, cimentarea lacului cu nuferi.  Pentru că cineva, aici, se face vinovat de crimă împotriva patrimoniului.  Plantarea acelor arbori de tuia care nu au nicio legătură cu parcul Zăvoi (pădurice de margine de râu), absolut tot ce s-a petrecut în parc este greşit, este o intervenţie apocaliptică asupra unui monument.

Primăria de azi nu are nicio vină în cazul proiectului, deşi ar fi trebuit să se sesizeze atunci când lucrurile au început să o ia razna. Adică, specialiştii în monumente şi în patrimoniu trebuia de urgenţă sesizaţi şi imediat stopat acest abuz, această violentare a istoriei.

Zavoi vechiTrebuie traşi la răspundere toţi cei care au contribuit la această denaturare a unui monument vâlcean. Parcul Zăvoi nu mai este cel cu parfum, a devenit un spaţiu de joacă şi de agrement pentru Ostroveni sau, în cel mai bun caz, pentru Colonie Nuci. Nu mai are nimic frumos, elegant, de nobleţe, rafinament aristocratic.

Ca să fie înţeles mai bine ce s-a întâmplat, este ca şi cum am reabilita statuia Independenţei de pe Capela punându-i sutien, sâni şi o fustă mini, de firmă, însă.

Cazul Zăvoi este, deci, de competenţa DNA, iar cei care au violat istoria Râmnicului trebuie să răspundă.

Zavoi vechi 2P.S.: Nu am nimic cu figurinele respective, sincer mie nu îmi plac, dar poate că sunt apreciate de copii sau de alţi cetăţeni. Acest complex de joacă putea fi foarte bine construit în Ostroveni, nu pe milioane de euro, peste un obiectiv de patrimoniu, în centrul Râmnicului!

Mihai IONESCU

4 comments

 • Gabi Manea

  Daca a fost declarat oficial patrimoniu atunci se poate autosesiza DNA, in caz contrar nu poate face nimic.
  Ar fi onorabil din partea ta sa iesi din anonimat si sa ai curaj sa critici afisanduti numele. Ti-e frica de ceva anume domnule/doamna Admin?
  Inceteaza sa consideri cartierul Ostroveni o mahala in care poti arunca tot felul de gunoaie, face parte din orasul Rimnicu Valcea sau consideri ca acesta din urma se termina la raul Olanesti?
  Multi ramniceni sunt atat de mandri de ei incat considera ca si basina le miroase a Hugo Boss, Armani sau alte parfumuri de marca( fite).

 • Comanescu Roxana

  Hidosenii mai mari nu cred ca am vazut in niciun parc din lumea asta… si nu cred sa existe un parc mai urat ca acesta. Consilierii si primarul acestui oras pot sa concureze lejer la un concurs gen ‘Cel mai urat, hidos si lipsit de bun gust parc din lume’. Na, acum nu se mai poate canta melodia ‘Nu mi-e frica, nu mi-e frica de baubau’ ca sunt peste tot in parc si nu ai cum sa nu o faci! Bleahhh…

 • Mona

  Pe mine ma revolta mai mult cum vorbesti de Ostroveni. Acolo am crescut. mama a fost profesoara, tata colonel. Si eu si cei 3 frati ai mei suntem intelectuali. si ca noi sunt majoritatea familiilor din Ostroveni. De unde pana unde atitudinea asta????

 • Viorel Constantinscu

  Asa-zisa reabilitare a parcului Zavoi este pur si simplu o sfidare a bunului simt. Niste figurine sinistre pe post de locuri de joaca, rarirea fara noima a copacilor, pavaj( prost facut ) si borduri de granit ( tichia de margaritar a chelului…), gropi betonate ce amintesc de cazematele din WW II, wc-ul care parca este din alt film…credeam ca asa ceva nu se poate. Insa “edilii” Ramnicului ne demonstreaza ca inca au rezerve infinite de tampenie. Oare nu au auzit de un arhitect, de un peisagist, de un PARC normal ? Da-le-ar DNA-ul de urma !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *