Dinculescu spune că Țara Cascadelor (Mălaia) trebuie să devină o destinație turistică de excelență

Mălaia este ţinutul cascadelor, unde îngerii învaţă să zboare, alături de vulturi, pentru că aici curg parc toate pâraiele de sus, dinspre munţii care despart Ţara Horezului de Ţara Lotrilor. Desenând cele mai frumoase chei, drumuri ascunse, poteci care urcă până la Strategica.
Mălaia, strânsă ca un brâu, pe malul Lotrului ceresc, limpede precum sticla pisată, care întoarce soarele cu razele înapoi spre cer, aici, aşa cum am mai spus, Dumnezeu a ales să se odihnească în a 8 zi.
De la Peştera Laptelui, unde zeii s-au hrănit înainte de conduce lumea, la Cascada Scoruş, unde îngerii învaţă să zboare, sub privirile calde ale lui Dumnezeu, Malaia se termina departe, acolo unde ciobanii ardeleni, cu dor de casă, au întemeiat Săliştea. Este Podul cu Frasini, este Ciungetul, este locul unde Brătienii s-a prins în vraja muntelui şi au construit o fântână şi un aeroport, Mălaia este regina Văii Lotrului. Este Ţara celor 4 lacuri, un imperiu de frumos.
Cascada Scoruş, Apa Spânzurată, Cascada Latoriţei, Cheile Latoriţei, Lacul Brădişor, Lacul Mălaia, Zona Cascadelor din Cheile Latoriţei, Fântâna Brătienilor, Biserica de Lemn din Ciunget, Peştera Laptelui şi lista este lungă, un arhipeleag de patrimoniu turistic pentru cei care vor să vină la Mălaia.
Şi nu doar atât, primăria invită toţi cei care vor să contruiască şi să investească în turism să aleagă Mălaia.
Primarul Gheorghe Dinculescu spune că Malaia are în față o provocare, aceea de a câștiga pariul cu turismul. De a transforma localitatea de pe Valea Lotrului într-o destinație de excelență pentru toți cei care vor să ajungă aici, în vacanțe.
”Și pentru mine este o provocare. Nu puteam sta pe margine, văzând că uriașul potențial al acestei localități nu este exploatat la maxim. Mi-am asumat faptul că trebuie să folosesesc experiența mea managerială în folosul comunității. În urma alegerilor oamenii de aici au decis că trebuie să fiu angajatul lor, să contribui la ridicarea nivelului de trai, al gradului de confort, al brandului Malaia. Vreau să spun că o surpriză neplăcută este că Mălaia nu a atras fonduri europene. Multe din proiectele depuse la CNI, nu se știe nimic de ele, cum ar fi Cămunul Cultural”, spune primarul Dinculescu.
Edilul are în vedere regularizare torenților, a apelor care se scurg de pe versanți și afectează casele și gospodăriile oamenilor. Dorește să preia, potrivit legii, drumurile forestiere și să le dea obștilor în administrare. Și mai are proeicte care vizează asfaltarea a a mai multor drumuri în satele Mălaia, Săliște și Ciunget.
”Am în vedere corlaboarea cu Consiliul Județean pentru reabilitarea drumului spre Petrimanu, acolo sus poate fi realizat un sanatoriu sau o clinică medicală. Este o zonă pitorească, un aer curat, un peisaj unic, aș spune. Mălaia are multe de oferit, eu cred că este prea puțin cunoscută”, mai acompletează primarul Dinculescu.
Liviu POPESCU