Dinastia Oltului – mica staţiune care se naşte la Prundeni
Unul din cele mai frumoase proiecte pentru judeţul Vâlcea se coace în prezent în laboratoarele de proiectare şi priveşte localitatea Prundeni.
Se ştia faptul că Ion Horăscu este un edil cu viziune, dar acest proiect, care va fi gata în foarte scurt timp, este unul care va schimba cu totul zona din lunca Oltului.
Despre ce e vorba? Cunoaştem faptul că, spre Drăgăşani, Oltul este complet regularizat, oferind o serie de lacuri destul de întinse, care, de pe vârful dealurilor viilor, de la Ioneşti până la Drăgăşani, oferă o panoramă impecabilă.
În zona Prundeni, lunca este una plăcută, care poate fi pusă în valoare. Din punctul de vedere atât al irigaţiilor, dar, mai ales, al turismului. Şi, în ultimă instanţă, asta se va produce. Pe o suprafaţă de câteva zeci de hectare, pe malul Oltului, vom avea cel mai frumos complex de agrement – „Dinastia Oltului”. Ce înseamnă asta? Înseamnă un spaţiu care va cuprinde piscine, parc, pensiuni, locuri de joacă, străduţe, o ministaţiune, un sat de vacanţă, centru hipic, debarcader pentru croaziere pe râul Olt, între Drăgăşani şi Zăvideni.
Se propune realizarea unui sat de vacanţă la standarde europene, care să asigure diverse spaţii de cazare şi camping pentru iubitorii naturii care vin la Prundeni.
În cadrul proiectului se propune realizarea unui centru de producţie, colectare şi expunere de produse tradiţionale, unde turiştii şi locuitorii din zonă pot veni să achiziţioneze fie diverse produse alimentare ecologice şi tradiţionale, cum ar fi produse lactate, produse din carne, produse apicole, fructe şi legume etc., fie produse de artizanat din lemn şi ceramică sau chiar piese de mobilier.
Vor exista ateliere – atelier meşteşugăresc pentru prelucrare lemn, atelier arte tradiţionale (încondeiat, pictat, gravat şi sculptat), atelier olărit, atelier preparare produse tradiţionale din carne, atelier producere, îmbuteliere şi păstrare vin, atelier manufacturare produse din metal, atelier produse de panificaţie, atelier expunere produse tradiţionale, spaţii anexe scenei şi grup sanitar, atelier producţie, îmbuteliere şi păstrare ţuică, atelier produse lactate, atelier păstrare şi conservare fructe şi legume, atelier meşteşugăresc pentru broderii şi ţesături, zonă spectacole în aer liber, zonă de acces, trotuare şi zone de parcare pentru autoturisme şi autocare.
Recunosc, atunci când am auzit, acum câţiva ani, de acest campus de agrement, am zâmbit. Nu îl ştiam pe Horăscu, dar, ulterior, am realizat că acest proiect nu este o utopie.
Dinastia Oltului, cel mai mare complex turistic din judeţul Vâlcea, poate va genera o cu totul altă viziune asupra zonei de sud.
Urmează să vedem proiectul finalizat şi, apoi, depunerea acestuia pentru finanţare.
Rămânem însă la Prundeni şi apreciem un punct de vedere al primăriei cu privire la irigaţii. În această vară, sistemul de irigaţii va acoperi peste 2.500 de hectare. Întrebat fiind câţi fermieri vor beneficia de aceste irigaţii, Horăscu a răspuns: „Dintre aceia mari. Aş prefera să beneficieze de aceste irigaţii asociaţiile sau cei care cultivă industrial în lunca Oltului şi care, prin vânzarea produselor, aduc plusvaloare”. Corect, aş spune eu.
În orice caz, Prundeniul are perspective – viticultura este la ea acasă, agricultura, cu aceste sisteme moderne de irigaţii, va face perfomanţă, turismul, aşa cum am spus, deschide o altă cale, una de high class, iar pe plan industrial, există mici investitori, care au oferit locuri de muncă.
Prundeniul a câştigat pariul cu Europa.
AP