Din cauza stratului de ozon din Vâlcea, efectele încălzirii globale pot băga județul în Cartea Recordurilor!

Înainte de 1989, circulau mai multe legende urbane pe piață. Una dintre acestea era  despre un inginer de la construcții metrou, care, într-o zi de septembrie târziu, a plecat acasă de la muncă, de la șantierul ”Piața Universității”. A doua zi a revenit la serviciu, dar era să facă infarct și să fie internat la nebuni. Pentru că, în locul șantierului, a găsit un parc, spații verzi, copaci, bănci, liniște… Pur și simplu, Ceaușescu luase decizia spontană de a ține o cuvântare de 1 octombrie, la deschiderea anului universitar, taman la Universitate și nimeni nu avusese curajul să îi spună că acolo era ditamai șantierul. S-a preferat ca toată noaptea să se lucreze pentru a se astupa groapa, tunelurile, șantierul și să se realizeze un parc.

Cam așa au pățit și cetăţenii din Băile Govora, care, după ce au venit de la muncă (cei care au fost în schimbul trei), nu și-au mai găsit nici casele și nici strada și au sunat disperați la 112 că s-au rătăcit la ei în târgușor. Da, toate străzile au fost schimbate în 24 de ore.  Este halucinant, noaptea mintii sau cartea recordurilor. Sau faptul că Băile Govora a rămas fără ozonul echilibrat pentru că oamenii au luat-o razna. Cel puțin, echipele de la spații verzi, în frunte cu edilul.

Despre ce e vorba?

În plină iarnă, decembrie, când noaptea temperaturile scad la minus 3, minus 4 grade, primarul Mihai Mateescu scoate echipele de la spații verzi să toaleteze copacii. Nimeni nu putut să-i spună că este cea mai mare inepție să faci asta când temperaturile sunt atât de scăzute. Dar, sinistru, nu numai că arborii au fost tunși, au fost efectiv rași, de au rămas numai niște pari, un fel de spalieri, niște butuci de vie în picioare. O imagine grotescă a umplut toate paginile de socializare marți seara. De lumea se îngrozise de cum poate trece prăpădul peste arborii stradali din Govora. Niște ţepe efectiv, obeliscuri de lemn, așa rămăsese după drujbele lui Mateescu. Au fost proteste, a urlat lumea, dar asta e.

Miercuri dimineaţa… cartea recordurilor a venit la Băile Govora. Pe toate străzile afectate ieri se întâmplase o minune. Toți arborii răniți, care fuseseră efectiv ascuțiți sub forma unor creioane falice, nu mai erau! Au fost smulși azi-noapte din rădăcină și, în locul lor, au fost plantați, toată noaptea, niște puieți culeși din pădure de echipele de la spații verzi. Niște nuielușe care au fost luate din pădure tronau azi pe marginea drumurilor. Să râzi? Să ți-i imaginezi noaptea, pe ger, pe cei de la spații verzi, cu primarul Mateescu în frunte, cu cazmale, scoţând din pământ pomişori pe care să-i planteze în locul celor efectiv sluțiţi înainte cu o zi?

Așa ceva nu poate fi comentat mai mult. Poți da vina pe stratul de ozon, pe lipsa Xanaxului, a Prozacului, chiar și a viagrei, dai vina pe orice și tot nu poți înțelege vacuumul neuronal, larghețea și generozitatea vidului din aceste emisfere… nordice, evident, nu cerebrale!

În 24 de ore ai copaci tunși, rași, smulși și plantați. Nici Ceauşescu nu a reușit să facă atâtea într-un timp atât de scurt.

de Stejărel Olăbaru

Acesta este, în mare mare, un pamflet. Din păcate, pe alocuri, realitatea e pamfletară chiar și pentru mine.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *