Dilemă la CJ Vâlcea: Buşu preşedinte de Consiliu Judeţean sau refacerea USL?
Vâlcea produce o nouă dilemă la aceste alegeri. O dilemă care va provoca fie un blocaj la nivelul Consiliului Judeţean, fie alegerea lui Adrian Buşu (ALDE) ca preşedinte al acestui for, fie un nou USL (PNL – PSD).
Să privim configuraţia de la CJ Vâlcea: 14 consilieri PSD, 13 PNL, 3 PER şi 3 ALDE. E cea mai „criminală” formulă, pentru că nu asigură majorităţi fără PER şi ALDE la un loc.
Adică, PSD şi ALDE, dacă mergem pe indicaţia Bucureştiului lui Dragnea, la Vâlcea, nu oferă decât 17 consilieri. Dacă se propune un candidat, acesta nu se va putea vota pe sine, deci, 16 voturi „pentru”, dar, pe partea cealaltă, va avea 16 voturi „împotrivă”. Dacă însă se va vota pe sine pentru funcţia de preşedinte, se va ajunge ulterior la un blocaj, pentru că cele două blocuri – PSD+ALDE şi PNL+PER – vor avea câte 16 consilieri. Deci nu va trece nimic (preşedintele nu votează).
Aşadar, pentru a se asigura o majoritate viabilă, putem vorbi de trei variante şi anume: PSD – ALDE – PER, PNL – ALDE – PER sau PSD-PNL. Altă variantă nu merge.
Dar în primele două variante trebuie convinşi atât Lovin (ALDE), cât şi Gutău (PER). Lovin a spus clar că va face alianţă doar cu partidul care îl va accepta pe Adrian Buşu (ALDE) drept preşedinte de CJ. Dacă PSD acceptă, rămâne ca şi Gutău să fie de acord. Ştim însă că între Gutău şi Buican este un acord de susţinere. Va încălca Gutău acest acord şi va face alianţa cu PSD şi ALDE? Rămâne de văzut pentru ce a fost acest acord.
Dacă liberalii îl acceptă pe Buşu ca preşedinte, rămâne întrebarea dacă, la Bucureşti, Tăriceanu este de acord cu o alianţă cu liberalii, dacă scopul (preşedinţia CJ Vâlcea) scuză alianţele (cu PER şi PNL).
Oricum ai da-o, orice alianţă, centrată fie în PNL, fie în PSD, ia obligatoriu în calcul 2 condiţii: Buşu, preşedinte de CJ Vâlcea şi acordul, deopotrivă, al PER şi ALDE.
Mai rămâne o singură variantă: alianţa PNL – PSD şi ignorarea celor două partide mici, PER şi ALDE. Adică refacerea USL la Vâlcea. Dar asta necesită acordul Bucureştiului şi lipsa de orgolii între Buican şi Rădulescu, o delimitarea clară de atribuţii şi o mare responsabilitate. Evident că această alianţă pare o utopie, dar niciodată nu se ştie…
Mihai IONESCU