Diculeştii Vâlcii, comuna europeană din sudul de judeţ

Comuna Diculești reuşeşte să îşi schimbe anual estetica, oferind drumeţului o cromatică nouă, pe acest fundal de toamnă.

Diculeştii este localitatea20151014_111322 care a reînviat şi care, din sudul vitreg al judeţului Vâlcea, a fost pusă mereu la grele încercări în istorie. Aici, ciuma lui Caragea a distrus toată populaţia, dar cei cinci locuitori care s-au salvat au refăcut aşezarea.

Desfiinţată apoi de comunişti, Diculeştiul renaşte târziu, în anii 2000, şi azi se prezintă ca una din cele mai cochete comune ale sudului de judeţ, oferind Bălceştiului o haină estică, elegantă, de final de toamnă. De bun gust şi impecabil administrată de primarul Sorin Cupăreanu.

„Ne-aţi găsit în pline pregătiri pentru sezonul rece. Iernile aici, de la limita dealurilor cu câmpia română, nu sunt cele mai blânde. Şi atunci este cazul să fim pregătiţi. Se ştie, e acel clişeu cu “Iarna ne-a luat mereu pe nepregătite”. Nu, la Diculeşti, nu se va auzi asta. Am adunat oamenii care sunt sub incidenţa legii 416 şi a20151014_110514 - Copym dispus să se ocupe de lucrările de decolmatare a rigolelor și canalelor, podurilor, absolut tot ce ar putea pune probleme în cazul precipitaţiilor. Căile de acces în caz de intervenţii. Lucrăm chiar acum pe 70 m lungime la DJ și pot garanta că nu vor mai exista probleme de inundaţii. Se desfundă inclusiv toate subtraversările, totul cu utilaje şi din fonduri proprii”, a precizat edilul din Diculeşti.

Revenind la centrul civic al Diculeştilor şi la faptul că există o armonie a culorilor şi a clădirilor, nu poate fi omis Căminul cultural, un adevărat palat elegant, cu o capacitate suficientă pentru toate evenimentele şi chiar şi pentru distracţii gen nunţi sau petreceri. Căminul dispune de  grupuri sanitare interioare, de o bucătărie dotată cu veselă pentru 2000 de persoane, maşină de spălat, aer condiţionat, cameră frigorifică, centrală termică, mansardă.

Iar în spatele căminului se află un teren multifunctional sintetic, cu nocturnă, astfel încât tinerii satului să aibă 20151014_111824unde juca seara un fotbal, un tenis, un handbal. Este o realizare pentru o localitate mică, dar cu oameni gospodari, oameni responsabili.

Iar centrul civic se închide cu un parc deosebit, vara – loc  de odihnă, sub umbra teilor imenşi, loc unde câte o adolescentă din Diculeşti frunzăreşte tableta sau un tânăr se gândeşte cum să ia testul la mate a doua zi. Bătrânii se mai opresc să mai vorbească de nepoţii plecaţi la muncă în Italia sau Spania, sau târgoveţii să afle cu cât se mai vinde băniciorul de porumb.

20151014_110801 - CopyDa, toate instituțiile Diculeştilor sunt renovate și utilate modern, împrejmuite, şi totul s-a realizat din fonduri proprii.

Ca lucrări mari de investiţii, Sorin Cupăreanu a precizat că se continuă extinderea canalizării, se sapă puțurile pentru apă, iar în decembrie vor fi inaugurate şi apa şi canalul. În prima etapă se vor racorda aproximativ 500 de familii.

Diculeştii a câştigat pariul cu prezentul, iar în anul 2016 intră demn, cu emblema unei localităţi europene de sud de Vâlcea, cu demnitatea că, de această dată, renaşterea a fost pentru totdeauna.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *