Diculeşti – paşi concreţi în a deveni o localitate europeană

La Diculeşti există o pildă sau o istorie despre care vorbesc cu plăcere localnicii şi care spune multe despre dârzenia locului.

Diculeştii se spune că au existat dintotdeauna şi înainte de daci şi după cuceririle romane. A existat aici veşnic o localitate cu agricultori buni care vindeau produse sus la munte. La sfârşitul secolului al XVI-lea se scria în cronici despre frumoasa aşezare unde Cerna se uneşte cu Olteţul. Casele nu erau bordeiele olteneşti, curţile nu erau sărăccăcioase, era frumos în zonă.

Apoi a fost catastrofa când toată localitatea efectiv a fost distrusă. Ciuma lui Caragea din 1720 a ucis tot ce înseamnă fiinţă vie. S-a murit în doar două luni cât în zeci de ani. Cei care au scăpat de boală au plecat, nu erau mulţi, sub degetele de la o mână. După prăpăd, aceştia au revenit şi au reconstruit din nou aşzearea, de la zero.

Comuniştii au desfiinţat-o, dar după anul 2000, Diculeştii au renăscut. Un fel de Pasăre Phoenix….a Vâlcii de jos.

Tânărul primar al acestei localităţi, Armand Cupăreanu, are clar definite obiectivele până în anul 2020.

“Diculeşti are trasate direcţii foarte clare pentru acest mandat. Asfalt, canalizare şi apă. Sunt fundamentele de dezvoltare a infrastructurii. Îmi propun ca până la finele acestui mandat să aduc localitatea la standarde de civilizaţie europeană. De a finaliza infrastructura, de a avea scoli reabilitatea şi elevi cu performante. Sănătatea să fie pe primul plan. Comuna Diculeşti va avea locuri de muncă, suntem deschişi pentru orice investitor care doreşte să creeze locuri de muncă. Şi mai e ceva, ne aflăm atât pe axa de legătură cu judeţul Olt şi pe viitorul drum al sudului”, spune Armand Cupăreanu.

Mai multe proiecte de dezvoltare rurală sunt deja pregătite pentru a fi depuse pe OG 28 sau pentru CNI, Diculeştii are deja un nou parc în lucru, se vor amenaja trotoare iar dimensiunea socială este prioritară pentru administraţie.

“Totodată, invit pe cei care sunt plecaţi în străinătate să revină în Diculeşti şi se deschidă afaceri. Noi îi vom susţine în aceste demersuri, pentru că ne dorim aşa cum am mai spus o dezvoltare economică şi socială a localităţii”, a mai adăugat Cupăreanu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *