Despre Mircia Gutău, aflat la al 3 -lea mandat de primar

Mircia Gutău face parte din garda veche a PDL, cea care a câştigat, la începutul anilor 2000, majoritatea reşedinţelor de judeţ, alături de Boc, Hava, Falcă, Vîlcov, Cătălin Flutur, Scripcaru, Gheorghe Ştefan etc. O echipă destul de puternică, venită pe valul de simpatie pentru Traian Băsescu şi PD şi care a prins integrarea României în Uniunea Europeană şi, implicit, accesarea fondurilor externe pentru proiectele de infrastructură.

În acei ani, exista o relaxare din punctul de vedere al justiţiei, veneam după epoca Năstase, când se permiteau mai multe variaţiuni sub sau la limita legii şi când demnitarii nu erau atât de monitorizaţi. DNA abia se transformase din PNA, Kovesi venise nouă în funcţie, şi Morar debuta.

Gutău, ca primar sau ca lider mărunt de provincie, nu era atipic acelor vremuri. Pentru asta pot băga mâna în foc. Când vedem azi ce tunuri au dat Cocoş, Udrea, Videanu etc., ne îngrozim faţă de pretinsa mită de 50.000 de euro pentru care Gutău a fost sacrificat.

Spre finele primului deceniu al anilor 2000, România intră în malaxorul MCV şi se cer capete pe monitorizare. PD deja formase o castă foarte puternică la Bucureşti, în jurul lui Traian Băsescu, despre care aflăm azi că a protejat cu adevărat o elită mafiotă de milioane de euro. Dar steguleţele pe justiţie cereau capete! De unde să le tai? Să dai în Videanu, să o dai pe Bica, să dai pe Nuţu Mexicanu’ (Ioan Oltean), să o dai pe Udrea? Pe Cocoş? Să o dai pe Ridzi, cea care alimenta puşculiţa prinţesei? Pe vameşul Blaga?

Se apropia primul raport MCV, şi DNA încă nu demonstrase mare lucru. Ohoo, subiectul Năstase urma mult mai târziu…

Şi atunci se găseşte un oarecare primar de provincie, Mircia Gutău, cercetat într-un semiflagrant pentru pretindere de mită. Buun. Primul demnitar din România care trebuia sacrificat.

Nu spunem că era vinovat sau nu, asta numai Gutău o ştie. Dar spunem că regimul mafiot al lui Traian Băsescu, pentru a-şi proteja elita de corupţi de la palat, a aruncat dulăilor pe acest primar plăcut la Râmnic, dar un anonim la scara naţională sau în ierarhia marilor mafioţi PD.

De la Gutău încoace se schimbă justiţia din România. El fiind pionierul demnitarilor ridicaţi de DNA. Livia Stanciu chiar face carieră după şi ştim urmările: Năstase, Remeş, Mureşan, Becali…

Gutău deci nu este o victimă umană, asta repetăm, doar el ştie, Gutău este victima unui regim corupt care, prins la ananghie, aruncă peste bord matelotul pentru a securiza cabina căpitanului şi pentru a spune că vaporul e plin de cinstiţi şi că, uite! se purifică.

Într-un fel, prin votul de duminică, Gutău a încheiat o buclă, deschisă în 2010. Ce va face de acum înainte depinde doar de el. Bănuiesc că ştie foarte bine care este contextul din 2016, precum şi diferenţele faţă de anul 2004. Nu ştim cât de moral sau corect este, dar, pentru binele lui şi al acestui oraş, Gutău este obligat ca, în cel de-al treilea mandat, să fie ca un monah.

Şi nu mă înşel dacă afirm că Mircia Gutău este la fel de curat în ale administraţiei precum Hava, Falcă sau Boc. Cert este că populaţia îl percepe ca pe un administrator la fel de priceput ca cei de mai sus, altfel nu obţinea un vot de peste 40%, el nefiind primar în funcţie precum garda vechilor pedişti la care ne-am raportat.

Poate fi numită şi o reparare peste vreme. În timp ce Traian Băsescu îşi numără cele 3-4 procente, realizând că e cazul să iasă din politică, la Râmnic, pionul său, cel sacrificat în 2010 de către regimul lui, reintră în politică.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *