Despre ipocrizia Armatei Române şi Spitalul de Căţei din Râmnicu Vâlcea

Armata română este o instituţie onorabilă care, cel puţin în ultimii 15 ani, a dovedit cu prisosinţă că are un rol fundamental în NATO şi în toate teatrele de operaţiuni din exterior – Irak, Afganistan, Kosovo etc.

Aşadar, Armata română este integrată în sistemul occidental modern, dar… nu cu totul. Pentru că reziduuri balcanice mai sunt, din păcate, şi un exemplu de ipocrizie marca otoman-şmecherească se petrece la Vâlcea, cu actor principal… Armata!

Bun, despre ce e vorba? În zona Ştirbei Vodă, pe drumul către Băile Olăneşti, într-o zonă rezidenţială, pe malul râului Olăneşti, a funcţionat, până spre anii 2000, o unitate militară de Vânători de Munte. O unitate celebră, renumită la nivel naţional. Era cunoscută drept UM Vlădeşti, nu ştim acum indicativele. O unitate construită în anii ’50, pe un teren dat de către statul român.

După restructurarea armatei, odată cu trecerea la serviciul militar profesionist, UM Vlădeşti s-a desfiinţat. Să nu omitem, aici e vorba de o suprafaţă de 28 de hectare, însemnând clădiri plus terenurile unde aveau loc instrucţii, poligonul, internatele, garajele, logistică, într-un cuvânt.

Apare, în 2008, legea care prevede transferul acestor terenuri în administrarea Consiliilor Locale. La Vâlcea se întâmplă ceva dubios, o parte din terenuri sunt  oferite Universității din Pitești. Bun, am zis toţi, este un început pentru crearea unui învăţământ superior de stat la Râmnicu Vâlcea. Numai că cei de la Piteşti nu au investit mare lucru acolo, iar clădirea principală s-a degradat din ce în ce mai mult, iar gardurile arată ca vai de capul lor la ora asta.

Actuala administraţie a Râmnicului a reluat ideea de a investi în această zonă, propunând mai multe obiective – campus universitar, un parc dendrologic (mică grădină botanică) şi un ansamblu de locuinţe sociale şi ANL. Având în vedere că sunt 28 de hectare în discuţie, deci spaţiu suficient pentru un minicartier.

Surpriză! Nu se poate. Armata s-a cam… răzgândit. Nu mai vrea să facă transferul de active, cum era vorba în 2008. De ce? Spun şi eu o opinie, armata a cam mirosit că e o zonă rezidenţială, unde metrul pătrat este cam 50-75 de euro şi parcă vrea să ciupă ceva. Redăm mai jos un punct de vedere argumentat al lui Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva:

„Terenurile din Unitatea militară de pe str Știrbei Vodă, sunt proprietate publica a Statului Român si date in folosință /administrare Minusterului Apărări pentru un scop! Cand scopul încetează, proprietarul, Statul Roman, poate dispune conform Legii 213 privind domeniul public !
Nu capriciul unei ministru sau a unor funcționari trebuie sa decidă,  ci interesul public! Iar la Rm Valcea, interesul public este o destinație pentru cetățeni : locuințe / parc public/campus școlar ,etc!”, spune Mihăilescu.

Numai că Armata nu înţelege asta şi vine cu o trăsnaie. Oferă terenul CL Râmnicu Vâlcea, dar cu o condiţie: Consiliul Local din Râmnicu Vâlcea să construiască undeva un centru chinologic (spital de câini ultra modern, centru de dresaj etc.) pe care să-l ofere Armatei pentru administrare! Halucinant, nu? Exact de asta avem noi nevoie?

În acest caz, Armata ce face? „Vinde” un teren pe care l-a primit, în anii ’50, gratis de la Statul Român! Nu e cam dubios? Adică eu am primit, acum 60 de ani, un teren, l-am folosit cât l-am folosit şi acum, când nu mai este util, eu, de fapt, vreau să-l vând unei entităţi a statului, adică statului care mie mi-a dat moca pământul! Pentru că asta înseamnă condiţionarea ca Primăria Râmnicului să construiască un spital de câini.

Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar, dacă aceste terenuri erau cumva prin Colonie Nuci, mai făcea Armata atâtea iufe? Sau zona rezidenţială din Râmnic a aprins beculeţul unor mahări militari?!

Eu recomand armatei române să nu se facă de cacao cu astfel de năzbătii şi să-şi respecte blazonul, să lase terenul Consiliului Local Râmnicu Vâlcea şi vom decide noi, cetăţenii, ce vrem acolo. Nu de alta, dar încercarea de a condiţiona transferul unui teren primit gratuit de la stat către o entitate a statului parcă sună a ceva ilegal şi e păcat ca Armata să se murdărească astfel. E păcat de soldaţii noştri, respectaţi pe fronturile din afară, să afle că reprezintă o instituţie care umblă cu fofârlica pe aici, prin Românica.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *