Despre cum votează în România cele 4 Românii – bazinele PNL, USR, PSD, ALDE, PRU

Probabil că, la analiza sociologică a fiecărui partid, în laboratoarele consultanţilor din culise, stă această analiză pe segment electoral. Este vorba de votul voluntar şi nu de votul manipulabil, de genul “adus cu forţa la urne”.

România economică se suprapune perfect peste România socială şi, implicit, peste România electorală atunci când se întâmplă un scrutin.

România, deci, are patru mari categorii sociale, care sunt delimitate prin prisma venitului, a accesului la utilităţi şi a mediului în care lucrează (public, privat şi Diaspora).

romania1România I este România celor cu venituri de la 3.000 de lei în sus pe lună, sunt cei care au acces la toate utilităţile, care, de regulă, îşi fac concediile în străinătate (nu Bulgaria sau Grecia all inclusive), merg frecvent în Europa de Vest. Lucrează majoritar în corporaţii sau au propriile afaceri. Probabil că această Românie, procentual, se încadrează în 10-15% din România activă şi este concentrată în Bucureşti şi în Transilvania. Această categorie va vota clar spre dreapta (PNL sau USR, exclus PSD sau ALDE).

romania2România II este România de echilibru, este cel mai mare bazin electoral şi social, care se încadrează între o limită a veniturilor între 1.500 (aprox. 350 de euro) şi 3.000 de lei. Aceasta este de fapt România clasei de mijloc şi are cele mai multe categorii socio-profesionale – elite universitare, studenţi, muncitori specializaţi, mediul public majoritar sau privat, micii întreprinzători, corporatişti într-o oarecare măsură etc. Se concentrează cu preponderenţă în Transilvania, oraşele mijlocii şi mari, judeţele extracarpatice – Oltenia şi Muntenia de Nord, Moldova submontană. Sunt printre cei care merg în concedii spre Grecia sau Bulgaria, atunci când ies din ţară, sau pe litoralul românesc.  Au acces parţial la toate utilităţile. Acest bazin electoral este de aproximativ 40% şi se împarte deopotrivă dreptei şi stângii, funcţie de cum baleiază raportat la limitele salariale. Deci electoratul dinspre limita 3.000 merge spre PNL şi USR, cel care vine spre 1.500 de lei se duce spre PSD şi ALDE.

romania3

România III se află în polul sărăciei, dar la limita superioară, veniturile sunt  între 800 şi 1.500 de lei. Este bazinul rural, cu preponderenţă, sau al oraşelor mici şi trăieşte în sudul şi estul României. De regulă nu iese din ţară, este captiv şi foarte greu de scos din această captivitate. Are acces doar la 50% din utilităţi, asfalt, canalizare sau internet. Reprezintă cam 30-35% din populaţia activă a României şi merge majoritar spre PSD şi ALDE.

A Roma child is carried by its mother at the Roma neighborhood in Tinca village on October 17, 2013. A centre for Roma people built by the local authorities from Lyon, France, will be opened in the village. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)Româia IV este România săracă, reziduală, formată din pensionarii din zona rurală, asistaţii social, învinşii tranziţiei, zilieri, cei care trăiesc de azi pe mâine. Antisistem cu preponderenţă, fanatici şi obsesivi. Veniturile lor sunt între 0 şi 1.000 de lei şi nu au acces la utilităţi. Aceştia trăiesc în mahalalele oraşelor, în comunele sărace din sudul şi estul României sau nu au adăpost. De regulă nu merg la vot sau sunt masă de manevră. Ar vota cu PRU (în trecut PPDD, PNG, PRM) majoritar, PMP, mai nou, sau alte formule non-sistemice. Şi PSD sau ALDE pot obţine de aici voturi, dar de la cei cu venituri spre limita superioară.

Aceasta este, din punctul nostru de vedere, harta social-electorală a României din 2016. Nu am introdus votul din Diaspora care, însă, cu mici diferenţe, se poate încadra în România I. Este cel care, în 2014, la alegerile prezidenţiale, a schimbat balanţa internă  exact ca în 2009.

Mihai IONESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *