Despre aroganţa unui primar care nu a făcut nimic, un bufon al României capitaliste, condamnat prea târziu

Nu mai merg la marea noastră, tocmai din cauza asta. Din cauza bufonului Mazăre, omul care a îngropat Constanţa, care a lăsat să se distrugă unul din cele mai frumoase oraşe ale României.

Un oraş vechi, un oraş care putea să fie un centru cultural aparte, tocmai pentru compozitul social de greci, turci, machidoni, români, putea să fie ceva care să atragă tocmai printr-un trecut de poveste, fiind singurul oraş aflat la graniţa dintre Orient şi Occident, de pe teritoriul României, având una lângă alta, o mitropolie superbă dar şi cea mai mare moschee din România.

Aşa cum aceste tipuri de oraşe, peste tot în lume atrag milioane de turişti, Constanţa putea să fie al doilea mare oraş al României, o adevărată capitală maritimă şi culturală, asta dacă ar fi avut un primar cu creier.

Dar Mazăre a fost Funarul Clujului. Adică un edil care a blocat acest oraş, l-a paralizat, cu diferenţa că, la Cluj, Funar a fost măturat după 2000, pe când constănţenii l-au adulat pe al lor.

De ce? Nici acum nu pot să înţeleg turist fiind, când străbăteam faleza Cazinoului, văzând în ce hal a ajuns Piaţa Ovidiu şi ce dărăpănături sunt acolo, cum îşi bat joc constănţenii de moştenirea lor, votând un astfel de ipochimen.

Mamaia….

….a transformat staţiunea sindicală socialistă într-un kitsch, într-una de neam prost, pentru ţoape şi cocalari, pentru generaţia tâmpită a României burgheze de după 90. Un fel de prostituţie de lux, de mediocritate, atrâgând aici, formele fără fond ale snobismului de mahala.

Vestea că a fost condamnat este o reparaţie mult prea târzie şi neaplicabilă, pentru că inculpatul face pe Tarzan, într-o ţară de lumea a treia, acolo unde îi era locul şi probabil că acolo va rămâne, într-o epocă de piatră.

Prea târziu pentru că, al nostru oraş de la mare a pierdut totul. În timp ce la Varna sau Burgas, aterizează avioane din 15 în 15 minute, la Mihail Kogălniceanu, dacă sunt 3-4 curse pe zi. Iar niciun om cu pretenţii nu vine pe litoralul lui Mazăre. Decât Constanţa, românul preferă Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru sau Croaţia.

Constanţa este un oraş care a pierdut totul în 20 de ani. Şi câte ar fi putut face, un oraş care are 2000 de ani de istorie, vechi oraş grecesc, vechi oraş roman, vechi oraş otoman, vechi oraş dobrogean, actual oraş al nimănui. Îngropat de Mazăre.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *