Descoperirea secolului la Perişani, Vâlcea: ruinele unei vechi cetăţi romane sau doar nişte trovanţi uriaşi, şlefuiţi de apă?

Compania care lucrează la drumul comunal ce leagă comuna Perişani de Berislăveşti (pe drumul vechi care unea, în antichitate, actualele Călimăneşti şi Sibiu, prin spatele Coziei),  a făcut, în aceste zile, o descoperire uluitoare. O descoperire care se impune a fi cercetată pentru a se afla natura ei.

Despre ce este vorba? Încercând să regularizeze albia pârâului Băiaşu, un excavator a dat, din întâmplare, peste un monolit uriaş, îngropat în malul stâng al apei. Omul s-a oprit  din excavat şi a chemat conducerea şantierului. Pentru că ceva i-a atras atenţia.

Toată faţa monolitului care ieşea de sub nisip prezintă un brâu dăltuit, perfect egal de la un capăt la altul. De adăugat forma şlefuită a întregului bloc, dar şi îmbinările. La o cercetare mai amănunţită, monolitul a fost identificat ca fiind perfect circular, cu o rază de cel puţin 4 metri.

“Nu ştim despre ce ar putea fi vorba. Ne putem hazarda în tot felul de scenarii, dată fiind apropierea de locul celebrei lupte de la Posada, dar mai ales se ştie că acesta este vechiul drum roman care lega castrele de la Berislăveşti de cele din Ţara Loviştei. Ar putea fi efectul naturii sau o aşezare romană.  Noi am chemat, de urgenţă, specialişti de la Muzeul Judeţean de Istorie, dar şi de la Universitatea din Craiova, pentru a studia aceste blocuri uriaşe care se află în zonă”, spune primarul comunei Perişani, Ion Sandu.

Pentru că, în apropierea perimetrului unde a fost descoperit acest bloc, se află o culme plină cu astfel de blocuri uriaşe, dăltuite şi tăiate în forme geometrice, fie paralelipipedice, fie circulare sau conice.

Dacă nu sunt ruine ale unei aşezări antice, atunci ar putea fi nişte trovanţi uriaşi, modelaţi de apă de-a lungul timpului.

Drumul care se află în proces de reabilitare este cunoscut ca vechiul drum roman ce ocolea Valea Oltului de la Călimăneşti spre Ţara Loviştei, unde era Limes Alutan, o reţea de fortificaţii/castre romane, care apărau provincia romană. 

Zona Perişaniului, ca de fapt toată Ţara Loviştei, este una cunoscută istoricilor români, fiind plină de vestigii. Aici s-au găsit cele mai multe cruci malteze cioplite pe blocuri de piatră,  cruci bizantine, înscrisuri chirilice, resturi de topoare de silex, iar o parte dintre istorici dau ca sigură Lupta de la Posada în acest perimetru.

Revenind la descoperirea de pe drumul Groşi, urmează ca specialiştii să se pronunţe cu privire la provenienţa acestor blocuri de piatră – dacă sunt dăltuite de om sau sunt doar efectul acţiunii naturii.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *