Deputatul Vasile Cocoş prezintă formula de calcul a pensiei, potrivit noii legi care intră în vigoare în 2021

Deputatul Vasile Cocos a prezentat într-un comunicat de presă, formula ce calcul la viitoarea lege a pensiilor, programată să se aplice din toamna lui 2021.

Astfel, potrivit parlamentarului vâlcean se introduce în formulă ideea de punct de referință, care, la data intrării în vigoare a noii legi, va avea o valoare stabilită în proiect de 75 de lei.

Acestea, desigur, în contextul în care și punctul de pensie va cunoaște mai multe modificări importante în anii următori, dacă se respectă promisiunile din acest document recent aprobat de Senat.

 Pensie = punct de referință  x  număr de puncte al asiguratului 

Punctul de referință menționat va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară (adică 25). Totuși, prevede proiectul, la 1 septembrie 2021, valoarea punctului de referință va fi 75 de lei.

Acum, punctul de pensie este 1.100 de lei. Proiectul de lege prevede că acesta va tot crește până în septembrie 2021, după cum urmează:

  • la 1 septembrie 2019, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.265 de lei;
  • la 1 septembrie 2020, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.775 de lei;
  • la 1 septembrie 2021, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.875 de lei.

Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În condițiile legii actuale, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Prin urmare, formula de calcul va fi ușor diferită față de cea aplicabilă în prezent.

Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv, arată deputatul Cocoş

Și acum, punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Cât despre punctajul lunar, acesta se calculează acum prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă — deci, viitoarea lege nu diferă la acest capitol.

De asemenea, cei care se vor asigura facultativ vor beneficia de luarea în considerare a veniturilor lunare asigurate la determinarea punctajului lunar.

În legătură cu cei care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar al acestor asigurați se va corecta cu raportul dintre cota de contribuție la asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii din care se va deduce cota de contribuție de la privat și cota de contribuție prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Aceeași chestiune este prevăzută însă și în actuala lege a pensiilor.

Deputat PSD, Vasile Cocoş

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *