Deputatul Lovin lucrează la o lege care ar putea ajuta primăriile locale să poate licita introducerea gazelor naturale

Deputatul ALDE, Dumitru Lovin, a menţionat într-o conferinţă de presă că lucrează în prezent la o iniţiativă legislativă care ar putea ajuta localităţile din România să beneficieze de reţeaua de gaz metan, o utilitate absolut indispensabilă pentru crearea de mici industrii zonale dar şi o alternativă pentru încălzirea locuinţelor în condiţiile în care preţul lemnului de foc a crescut foarte mult în ultimii ani.

“Asta mi se pare foarte important pentru comunităţi, ca licitaţiile pentru introducerea gazului metan să fie la îndemână autorităţilor locale şi nu centrale cum este în prezent. Numai în judeţul Vâlcea peste jumătate din localităţile care nu au această utilitate solicită o reglementare în acest sens, care să facilitize această utilitate. Gazul metan este indispensabil pentru dezvoltarea micilor industrii locale, să ne gândim doar la faptul că o hală industrială unde lucrează de la câţiva angajaţi până la mii cum este cazul Faurecia au nevoie de un sistem economic de încălzire în timpul iernii. Iar dacă ne gândim la industrii agro-zootehnice de procesare, este clar că gazul metan este foarte necesar. Nu mai punem la socoteală preţul lemnului de foc, preţ care în ultimii ani a crescut sau mai rău, lunile octombrie-noiembrie sunt o adevărată tragedie în zonele rurale, unde zeci de cetăţeni vin la primărie şi cer lemn de foc, care este foarte greu de procurat. Trăgând o linie, o lege în acest sens, de a permite iniţierea introducerii gazului metan aşa cum este apa sau canalizarea devine prioritară şi în acest sens, eu personal lucrez la o astfel de iniţiativă”, a precizat Lovin.

Parlamentarul vâlcean a discutat despre acest aspect într-o conferinţă în care a descris drumul lung al legii ariilor naturale, lege care la începutul lunii a fost votată.

“Nu a fost un drum uşor din momentul în care am iniţiat acest amendament şi nu se aplică doar pentru Vâlcea şi cariera de la Bistriţa. Această lege priveşte zeci de cazuri din România, unde ne-am trezit cu un paradox, resurse vitale pentru industrie sunt în prezent în arii protejate, de parcă cineva intenţionat a dorit asta. Ca să ne omorâm industria extractivă şi implicit industria prelucrătoare. A fost un amendament foarte disputat, întors în comisii, parlamentarii USR fiind cei mai virulenţi contestatari. Dar a trecut şi nu trebuie omis că fără aportul PSD nu ar fi trecut acest amendament la care s-au opus UDMR şi USR. Toţi parlamentarii vâlceni PSD au fost alături, senatorul Bogdan Matei a a vut un discurs în plen pentru această lege, doamna Oteşanu a ajutat ca legea să intre mai în faţă pe ordinea de zi. De apreciat şi susţinerea senatorului PNL, Romulus Bulacu pentru această lege.  Nu este gata însă, mai sunt hopuri, CCR şi promulgarea de către preşedinte. Dar repet este o lege benefică nu doar pentru Vâlcea ci pentru industria din întreaga ţară”, a mai spus deputatul Dumitru Lovin.

AP

One comment

  • Pe site, in momentul asta sunt fix 2 autoare: eu si Ana T. Dar asta nu inseamna ca nu sunt femei sofer care se uita (chiar eu am o prietena). Asta cu editatul mai tine si de rabdare, pasiune, hobby, etc. Si iti zic si de copii, cand ai unul mic si mai ai si altele de facut, nu prea mai ai cand sa stai sa editezi clipuri, pt ca nu am timp sa stau sa iau camera din masina, sa descarc, sa stau sa selectez faze, etc. Si oricum, nu vad ce relevanta are. Ce, daca site-ul nu e vizitat de femei asta inseamna ca e in regula sa lasi comentarii de genul primului? Autorul a zis despre O femeie ca e proasta. Si eu am mai zis despre UN barbat ca e prost. Asta nu inseamna ca ii fac automat pe toti prosti. Permite-mi sa inchei aici discutia. Dupa cum spuneam, timpul meu e destul de limitat in perioada asta si o lunga discutie pe tema asta nu e ceea ce imi doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *