Deputatul Dumitru Lovin se interesează la ministrul economiei despre situaţia exactă a despăgubirilor sinistraţilor de la Ocnele Mari

Săptâmana trecută am participat la o întâlnire organizată de CAR Pensionari şi Uniunea Pensionarilor din România, iar o parte din cetăţenii prezenţi au semnalat faptul că societatea Conversmin S.A nu a platit nici până în prezent despăgubirile datorate persoanelor strămutate. Astfel cum am promis, imediat cum am ajuns la Bucureşti am luat legătura cu reprezentanţii societăţii pentru a afla direct de la sursă care este cauza acestei întârzieri la plată.

După discuţia avută cu domnul Ioan Stamin Purcaru, directorul general al Conversmin S.A., am aflat că plata către beneficiari aferentă anului 2016 se va face abia în 2018, unul dintre motive fiind acela că anul agricol (2016-2017) nu s-a încheiat. Tot domnia sa mi-a precizat că acordarea acestor drepturi necesită o întreagă procedură destul de complicată şi de durată. Mai mult decât atât, la rectificarea din septembrie, Conversmin nu a primit niciun ban pentru plata drepturilor cuvenite sinistraţilor, dar cu siguranţă vor fi prinşi în bugetul pe anul viitor şi oamenii vor primi banii.

Nemulţumit de răspunsul primit de la reprezentantul Conversmin S.A., am decis să-i adresez o întrebare ministrului Economiei, domnului Gheorghe Şimon, pentru a afla care este situaţia exactă a sinistraţilor de la Ocnele Mari. Am cerut o situaţie detaliată a despăgubirilor acordate până acum, ce sume mai sunt de achitat, câţi beneficiari şi-au primit drepturile şi, dacă este cazul, câţi mai trebuie despăgubiţi, când vor deveni aceşti oameni proprietari cu acte în regulă pe terenurile şi casele de la Copăcelu şi de ce această problemă nu este rezolvată până în prezent.

Iată textul integral al întrebării:

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Gheorghe Şimon, Ministrul Economiei
De către: Domnul Deputat Dumitru Lovin
Circumscripţia electorală: 40, Vâlcea
Grup parlamentar: ALDE
Obiectul interpelării: neacordarea despăgubirilor cuvenite persoanelor expropriate de la Ocnele Mari
Data: 04.10.2017

Domnule Ministru,

La o dezbatere publică organizată de către CAR Pensionari şi Uniunea Generală a Pensionarilor din România, vineri, 29 septembrie, la Rm. Vâlcea, mai multe persoane care au fost expropriate de la Ocnele Mari, după ce, din cauza exploatării zăcămintelor de sare din zonă, li s-au prăbuşit casele şi terenurile, mi-au semnalat faptul că nici până la ora actuală nu şi-au primit de la Conversmin S.A. despăgubirile cuvenite.
Sinistraţii strămutaţi la Copăcelu s-au plâns că nu li s-au întocmit acte de proprietate pentru case şi terenuri, motiv pentru care, şi la ora actuală, le este imposibil să încheie contracte cu furnizorii de utilităţi.
Având în vedere toate aceste aspecte, cu deosebită consideraţie, vă rog să îmi transmiteţi o situaţie detaliată a despăgubirilor acordate până acum la Ocnele Mari, ce sume mai sunt de achitat, câţi beneficiari şi-au primit drepturile, dacă este cazul, câţi mai trebuie despăgubiţi, când vor deveni sinistraţii strămutaţi proprietari pe terenurile şi casele de la Copăcelu şi de ce această problemă nu este rezolvată până în prezent.
Aştept cu deosebit interes să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi, cu autoritatea de care dispuneţi, să găsiţi cele mai bune soluţii de rezolvare. Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc!

Cu deosebită consideraţie,
Deputat Dumitru Lovin

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *