Deputat Vasile Cocoş: A început programul Rabla Clasic, bonficaţii de până la 9.200 lei

Programul Rabla Clasic, a demarat vineri, anunţă deputatul Vasile Cocoş, pentru cei intersaţi să renunţe la autoturismul vechi, pentru unul nou. În condițiile în care recent s-au modificat condițiile în care cei interesați să-și cumpere mașini noi pot casa mașinile vechi, e bine de știut care sunt condițiile ce se aplică programului Rabla Clasic din acest an.

“Prin intermediul acestui program, persoanele fizice vor putea cere bani pentru a-și înlocui mașina veche cu una nouă, mai puțin poluantă. Trebuie ştiut că s-a renunţat la o condiție impusă anul trecut pentru a putea casa mașinile vechi, respectiv existența unei inspecții tehnice valabile pentru mașina ce urmează să fie casată, în acest an, românii trebuie să scoată din circulație, pentru a putea beneficia de prima de casare, mașini cu o vechime mai mare de opt ani. Totodată, pentru a primi bani de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi, persoanele fizice trebuie, pe lângă casarea unei mașini mai vechi de opt ani, să locuiască în România și să nu aibă datorii la autoritățile locale”, menţionează, parlamentarul vâlcean.

Potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019, prima pentru casarea unei mașini vechi se menține și în acest an la valoarea de 6.500 de lei. Suplimentar, cei interesați pot obține un ecobonus de 1.000 de lei și/sau de un ecobonus de 1.700 de lei, în funcție de caracteristicile mașinii pe care intenționează s-o cumpere. Așadar, în acest an, românii care vor să-și schimbe mașina veche vor putea obține până la 9.200 de lei.

Astfel, în 2019, prima de casare va avea aceeași valoare ca în anul trecut, respectiv de 6.500 de lei, dar mașinile ce urmează să fie cumpărate vor trebui să genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita de anul trecut, care a fost de 130 g CO2/km.

Apoi, cei ce intenționează să-și înlocuiască mașina veche vor putea primi, dacă mașina nouă este dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, un ecobonus în valoare de 1.000 de lei. În plus, dacă vor să cumpere o mașină nouă cu motor hibrid, românii vor putea obține un ecobonus suplimentar de 1.700 de lei.

Procedura ce trebuie urmată de cei ce doresc să-și înlocuiască mașina veche conține doar câțiva pași. Concret, persoana interesată de obținerea primei de casare trebuie să se înregistreze, după ce se dă startul înscrierilor în programul Rabla Clasic, la un producător validat, să predea apoi mașina unui colector autorizat, s-o radieze din circulație și, ca ultim pas, să cumpere noua mașină.

Biroul de Presă al deputatului PSD, Vasile Cocoş

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *