Deputat Ovidiu Popa: “În curând profitul unei firme va putea fi repartizat trimestrial şi nu doar anual”

În curând, profitul realizat de firme va putea fi repartizat acționarilor sau asociaților și trimestrial, nu doar anual, cum se întâmplă în prezent.

Modificarea este preăzută într-un proiect de act normativ adoptat recent în Camera Deputaților și care va ajunge la președintele statului pentru promulgare. Încasarea unor sume de bani sub forma dividendelor este mult mai avantajoasă din punct de vedere fiscal față de încheierea unui contract individual de muncă pentru asociați și acționari, iar această modificare poate determina orientarea proprietarilor de afaceri către prima variantă prezentată.

Recent, modalitatea de plată a dividendelor a fost modificată, după ce un proiect de act normativ a fost adoptat în Camera Deputaților. Pentru a se aplica, mai este nevoie doar de promulgare din partea șefului statului și publicarea în Monitorul Oficial.

“Până în prezent exista această problemă cu privire la justificare profitului pe care un antreprenor urma să-l scoată din firmă. Acesta a fost de fapt un factor pentru care un antreprenor aflat la început de afacere oscila într PFA sau SRL. În primul caz, scoaterea profitului era mult mai uşoară, chiar dacă, să spunem nivelul de taxe era ceva mai mare decât pentru un SRL. Prin această reglementare, acționarii sau asociații unei firme vor putea încasa dividendele care li se cuvin din repartizarea profitului net și trimestrial, nu doar anual. Pentru a putea face acest lucru, firmele vor fi nevoite să întocmească situații financiare intermediare”, spune deputatul PSD, Ovidiu Popa.

Chiar și atunci când afacerea generează profituri importante, imposibilitatea de a obține dividendele mai rapid i-a determinat pe mulți acționari sau asociați să își înregistreze contracte individuale de muncă pentru a putea încasa constant diverse sume de bani.

Acum, având în vedere că plata dividendelor va putea fi făcută mai rapid, este de așteptat ca mulți proprietari de afaceri să pună în balanță avantajele și dezavantajele menținerii contractelor de muncă și după ce această măsură se va aplica efectiv.

Principalul avantaj al încheierii contractului individual de muncă îl reprezintă faptul că proprietarul afacerii poate încasa lunar o anumită sumă de bani, însă acest avantaj va fi anulat de încasarea dividendelor la fiecare trei luni

Birou Presă deputat PSD Ovidiu Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *