Democrație înseamnă ca între Rădulescu și Buican sau între Gutău și Pârvulescu să existe o linie telefonică directă

Ori sunt eu prea depășit, idealist sau fraier dar nu pot înțelege îndărătnicia de a face o politică a absurdului, pe poziții de război civil între tabere. Poate că așa se face de fapt, ca pe vremea spartanilor și a atenienilor, cu înjurături de mamă, cu degetul mijlociu și nu sunt eu în trend cu moda.

Unii spun că asta e democrație, dreptul adversarilor de a-și turna lături în cap reciproc. Că așa se face, orice formă de dialog ar însemna slăbiciune, cedare. Nu trebuie să existe nici măcar salut. Trebuie să fie un alai în spatele fiecărui lider, înarmat cu topoare și securi și la orice întâlnire publică, trebuie sparte capetele.

Eu spun că nu e așa. Că democrația înseamnă dialog între grupuri, între partide, înseamnă construcție. Poate că o idee emisă de un adversar e bună și poate fi ajustată sau îmbunătățită prin dialog. Și în Răboiul Rece, între Kremlin și Casa Albă a există un fir roșu. Poate că acest fir a ajutat la dezgheț și la păstrarea la rece a războiului.

Ceea ce trăim în Vâlcea, atât la județ cât și la nivel de municipiu este un război de gherilă, de ură, de flegme aruncate de peste gard, evident susținut de cohortele de fani descreierați de pe Facebook. Ceea ce mi se pare cea mai stranie sau de-a dreptul meschină abordare.

Suincer, personal, i-am recomandat președintelui Rădulescu să facă poate un gest normal, halucinant ar spune unii, să vorbească cu liberalii pentru un post de vicepreședinte la Consiliul Județean Vâlcea, având în vedere numărul de primării PNL din județ, cel mai mare, un posibil guvern PNL, etc. Unii ar spune că asta este o nenorocire, un blat, eu aș spune că asta e normalitate. Așa cum normal mi s-ar părea ca între Cristian Buican și Constantin Rădulescu să existe dialog telefonic. Nu le cer să se pupe pe frunte să se ia în brațe și să se cunune, să-și petreacă o noapte în dormitor.

Dar dialogul între opoziție și putere trebuie să aibă loc atunci când sunt lucruri importante pentru județ. Un dialog despre care nici presa să nu știe, pentru că evident unii ar sări în mod mojic sa critice acest aspect.

La fel și la Râmnic, episoade ca acesta petrecut luni, la Consiliul Local, mi se pare grețos, fiecare trebuie să arate care merge mai crăcănat. Și ce au rezolvat? Ultrasii ambelor tabere au avut un orgasm de cinci minute, un delir pe facebook și orașul a pierdut o zi din viața lui. De ce? Pentru că Gutău și Pîrvulescu nu au înțeles că s-a terminat campania și că e cazul să scadă temperatura discursului și să dialogheze.

Sincer, îmi este rușine cu asemenea lideri politici în Vâlcea, sunt fix ca babele mele de la Popești care nu-și vorbeau cu anii, pentru că nu știu care găină intrase în curtea uneia și îi ciupise un pic varza.

Maturizați-vă și vorbiți naiba între voi, seara, noaptea, dialogați! Nu veți obține niciun vot în plus dacă rămâneți tâmpiței politic și adepți ai curului întors și a nasului pe sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *