Delegaţie din Grecia interesată de modernizarea albiei râului Olăneşti a fost prezentă la Râmnicu Vâlcea

O delegaţie elenă condusă de George Alexakis, vicepreşedinte al Conferinţei Regionale a Mărilor Periferice din cadrul Comisiei Europene şi viceguvernator al regiunii Creta, a fost prezentă la Râmnicu Vâlcea, fiind interesată de proiectul care priveşte reabilitarea albiei râului Olăneşti, pe sectorul care traversează oraşul nostru.

“Oaspeţii eleni au dorit să vadă la faţa locului cum arată cursul de apă. Ei au experienţă în asemenea proiecte şi lucrări şi, sunt hotărâţi în a se implica în proiectarea acestei zone. Asta funcţie de ce ne propunem noi să fie la final. Noi ne dorim “un al treilea parc” mare al oraşului, adică o zonă de agrement, cu alei de promenadă, bănci, piste de biciclişti, spaţii de recreere, o albie modelată astfel încât zona să devină un punct de atracţie pentru oraş. Evident toate astea vor lua în calcul faptul că vorbim de o zonă inundabilă. Sectorul pe care ni-l propunem este cel cuprins între podul Ostroveni şi podul Morilor, adică exact zona urbană a râului Olăneşti. Domnul Alexakis poate fi un foarte bun lobbyst pentru finanţarea din fonduri europene a unui astfel de proiect. Sectorul ştim, aparţine Apelor Române, dar indiferent cine îl administrează o concluzie este certă, zonă trebuie regândită şi redată oraşului ca punct de atracţie. Vom vedea şi cum au făcut cei din Iaşi, cu albia Bahlului în acest sens”, a declarat viceprimarul Eusebiu Veţeleanu.

Râul Olăneşti sau râul “Râmnic” cum se numea în secolul XIX traversează oraşul de la vest la est până la vărsarea sa în râul Olt, divizând municipiul în două jumătaţi. De altfel acest râu a fost foarte important pentru oraş, în zăvoiul acestuia, amenajându-se la jumătatea secolului XIX, parcul orăşenesc, cu acest nume “Zăvoi”

De altfel, la finele secolului al XIX, cinci familii de bulgari din oraşul Ostrov s-au stabilit pe malul drept al râului aproape de vărsarea râului Olăneşti în râul Olt şi au creat primele ferme legumicole, folosindu-se astfel de pământul fertil adus de acest curs de apă. Astăzi cel mai mare cartier din municipiu se numeşte Ostroveni şi începe din locul unde erau fermele legumicole.

Tot din secolul XIX datează primele informaţii despre Târgul de Paşte (când se sacrificau mieii), cel din Vinerea Mare, care se ţinea în actuala zonă 1 Mai, tot pe malul drept al râului Olăneşti

La începutul secolului XX, odată cu schimbarea numelui, s-a realizat un canal (canalul Morii), un braţ care pleca din râu, în zona Morilor de apă, traversa parcul Zăvoi, centrul oraşului şi se revărsa apoi în zona podului de cale ferată înapoi în Olăneşti.

În anii 70 acest canal a fost desfiinţat, odată cu regularizarea albiei râului, asta după ce în vara anului 1972, centrul oraşului a fost complet inundat.

Actuala arhitectură a albiei râului Olăneşti datează de la finele anilor 70, atunci când s-a realizat şi o microhidrocentrală în amonte, în comuna vecină Vlădeşti, cu un lac de acumulare, pentru a controla debitul apei. Lacul s-a colmatat între timp.

Discuţii privind re-amenajarea albiei râului Olăneşti au apărut după 1990, iar actualul primar Mircia Gutău a inclus în programul său electoral, acest punct.

Liviu POPESCU

One comment

  • ȚICLEANU Ștefan

    Ați uitat când acum câțiva ani râul Olănești a curs din mal în mal și ajunsese la tablierul podurilor?
    Dacă da, vă pot trimite ceva fotografii.
    Ce vreți să faceți într-o zonă inundabilă sunt bani aruncați pe geam.
    Mai bine îi folosiți să refaceți infrastructura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *