De la Colhozul sovietic la un modern Centru de Recuperare Neuropsihiatrică, în comuna Măciuca

În anii 70 în fostele anexe ale Sovromului din localitatea Măciuca s-a luat o decizie înfiorătoare….

Măciuca este una din comunele cu un bogat trecut istoric, o localitate boierească, nu mai puţin de 4 cule fiind şi astăzi mărturie a unor secole în care aristocraţia valahă a pus o amprentă de stil. Este localitatea unde s-a născut sociologul român Dumitru Drăghicescu, o comună aflată pe intersecţia drumurilor negustorilor dinspre Muntenia, Oltenia de Sud şi Oltenia de sub Munte. Loc unde a existat şi cel mai mare târg din secolele XVIII şi XIX.

Poate şi de aceea după 1947 a existat o ură masivă a noului regim şi o dârzenie de a distruge spiritul localităţii care a consolidat România Modernă. A fost înfiinţat pe modelul stalinist, un Colhoz,  printr-o aprigă luptă de a smulge pământul oamenilor, de a naţionaliza domeniile boiereşti şi de a arunca în închisori chiaburii, ţăranii cu stare.

În acelaşi context  a fost creat şi Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica, în anexele unde stătuseră vitele şi atelajele fostului Sovrom, unul din cele mai crunte colhozuri pe stil sovietic din Vâlcea. O batjocură însă pentru semenii noştri. Se spune că aici erau închişi şi…indezirabilii regimul comunist

„Spital de Nebuni” cum se mai spune, primise renumele de loc al deznădejdii, unde nefericiţii vieţii, indiferent de ce fuseseră cândva în viaţă, era trataţi ca pe animale, întocmai Sovromului de mai înainte.

Acest centru a fost cap de afiş al unui uriaş scandal mediatic la nivel naţional, în urmă cu un, fapt care a dus la anchete în acest caz cu soluţii incerte…

Autorităţile judeţene au înţeles că trebuie resetat nu doar modul de gândire al angajaţilor dar şi centrul efectiv trebuie să arate totuşi a spital. Astfel Consiliul Judeţean Vâlcea a depus un proeict pe fonduri europene care a primit finanţare.

Vineri, preşedintele Constantin Rădulescu a semnat finanţarea proiectul Consolidarea şi reabilitarea energetică a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca”, valoarea totală a proiectului în cuantum de 4,86 milioane de lei (1,1 milioane de euro).

Prin proiect se va interveni asupra următoarelor clădiri: C1 – Destinaţia: Clădire Spălătorie, regim de înălţime Sp+P, anul construirii 1978. Funcţiuni: Spălătorie, Croitorie, Depozitare şi Cameră Tehnică; Destinaţia: Clădire Centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, regim de înălţime Sp+P+1, anul construirii 1976. Funcţiuni: Cazare, Grupuri Sanitare, Spaţii depozitare şi Cabinete medicale; C3 – Destinaţia: Cabina poartă, regim de înălţime P, anul construirii 1976. Funcţiuni: Cabină poartă şi Cameră kinetoterapie; C4 – Destinaţia: Bloc administrativ, regim de înălţime Sp+P, anul construirii 1978. Funcţiuni: Spaţii administrative; C5 – Destinaţia: Bloc alimentar, regim de înălţime P, anul construirii 1976. Funcţiuni: Bucătărie, Spaţii depozitare alimente şi Cameră servit masa. Imobilele fac parte din domeniului public al Judeţului Vâlcea, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 51/31.03.2017, si se află în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 101/2004.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *