Decizie istorică a Primăriei Alunu: Conacul Săndulescu (sec XIX) salvat de la dispariţie

Localitatea Alunu din judeţul Vâlcea a ales, la sfârşitul anului trecut, să respecte valorile trecutului, să aducă, din secolul al XIX-lea, o bijuterie arhitectonică, una care ar fi riscat să se dărâme.

Astfel, o decizie cât un salt pe lună a fost luată de administraţia locală, aceea de a răscumpăra Conacul Săndulescu, monument de secol al XIX-lea.

După 50 de ani de comunism, de batjocură la adresa acestor minuni care au rezistat, totuşi, ani buni, refuzând să moară, să se distrugă, uite că există oameni care au pus mai presus de  alte interese trecutul nostru aristocratic.

Conacul Săndulescu este fresca epocii sale, este legenda, este trecutul nostru care trebuie respectat. Judeţul este plin de astfel de mici palate boiereşti, iar multe din ele abia mai rezistă sub nepăsare.

La Alunu, un conac, uitat şi care plângea deznădăjuit pe o muchie de deal, a fost recuperat. Felicitări Primăriei Alunu, care a dovedit că are demnitate, are profunzime, are respect pentru istoria Vâlcii şi a României de odinioară!

Conacul achiziţionat de Primăria Alunu este în stil eclectic, cu ornamentaţie exterioară bogată, din stucatură, şi un beci de mari dimensiuni, cu bolţi susţinute de arce de cărămidă şi stâlpi de piatră. A fost sediul Primăriei în perioada comunistă, iar, după Revoluţia din 1989 până în anul 1997, a aparţinut unui urmaş al boierilor Săndulescu.

Alături de conacul Săndulescu, achiziţionat cu aproximativ 20.000 de euro, primăria Alunu are în program şi reabilitarea bisericii de lemn Cuvioasa Parascheva din satul Igoiu.

O altă primărie din Vâlcea, Primăria Titeşti, a demonstrat acelaşi respect pentru trecut, reuşind să achiziţioneze castrul roman din localitate.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *