De va câştiga alegerile Mircia Gutău trebuie să înţeleagă ceva, de va pierde, trebuie să înţeleagă ceva

Râmnicu Vâlcea este un oraş sărac. Nu o spun eu, o spun mii de salariaţi vâlceni care ridica lunar o chenzină de maxim 2000 de lei pe lună. O spun micii comercianţi care dacă intri la ei şi le cumperi măcar un pachet de ţigări, sunt fericiţi.

Eu nu judec trecutul unui om, de fapt nu mă priveşte, nu fac o campanie electorală şi nu vreau să ocup o funcţie, sunt doar un trecător banal, un ziarist anonim de privincie care se plimbă sporadic prin centru oraşului. Şi văd spaţii goale, văd second handuri, vă oameni care nu sunt tocmai fericiţi. Văd un oraş unde oamenii trăiesc la bloc, cu salarii mici, din care cresc copii, plătesc dările la asociaţie şi le spun celor mici să crească şi să plece în lume să-şi caute un rost. mai bun. Oraş unde majoritatea celor care îşi fac o casă sau cumpără un apartament pe Dem Rădulescu sunt fie bugetari, fie oameni care lucrează în străinatate.

Oraşul nostru este un oraş încremenit în timp, din punct de vedere economic.. Da, e frumos ce-i drept, curat, cochet dar nu are substanţă. Nu are dinamism, nu pulsează economic. În Râmnicu Vâlcea nu există niciun office center, nu există corporaţii, multinaţionalele sunt strict comerciale, noi nu avem o industrie performantă cu tehnologii de top care să asigure salarii frumoase. Râmnicu Vâlcea este un oraş de tranzit, nimeni nu se împiedică pe aici să spună, hai să fac chestia asta!

Nu exsită o competiţie salarială, noi nu avem un oraş în care să se spună “Unde lucrezi? La ăîa? Bravo, da, ăia au salarii mari!” nu, pentru că nu avem nicio companie fanion, una de top, unde să se înghesuie oamenii să se angajeze. Pentru că în Râmnicu Vâlcea, singurul domeniu unde un salariat câştigă peste 1000 de euro, e la stat. E să fii bugetar. Trist răspuns..

Mircia Gutău spune că nu e vina lui că nu vin investitori. Perfect de acord, când spune că nu blochează pe nimeni. Dar dacă nu vine nimeni, nu ai pe cine bloca. Aşa că nu ar strica să te duci tu să-i aduci. De opt luni mai bine i se spune lui Gutău că oraşul nu prosperă din cauză lipsei alternativei la piaţa de muncă. Făceam pe dracu în patru şi aduceam măcar o corporaţie. Se ştie că doar corporaţiile oferă salarii mari. Ele asigură fluxul pieţei de muncă.

De această dată exact salariaţii cu venituri mici îl contestă pe Gutău şi afirmă că nu-l mai votează. Ar trebui să fie semn de întrebare pentru actualul primar. Oamenii vor să trăiască bine, nu doar la spălătorii, la supermarket şi la diverse firme micuţe, unde patronatul abia respiră şi ii dă amărătului minimul pe economie.

Lumea se schimbă, apar tot felul de nevoi, de dorinţe, râmniceanul vrea mai mult de la viaţă iar cu un net de 1500 de lei are un orizont închis, foarte îngust.. Se prea poate ca acest râmnicean să nu mai fie încântat de parcuri şi alei, de băncuţe şi iluminat stradal. Se prea poate să considere că edilul nu-l ajută, nu-l sprijină în a vrea mai mult. Se întreabă de ce sibianul sau slătineanul câştigă mai bine şi el nu.

Mircia Gutău se confruntă astfel în 16 ani de mandat, de o contestare la scenă deschisă. Nu toţi contestatarii sunt plătiţi, sunt conturi false, sunt trolli plătiţi de PNL sau USR.

Poate că Mircia Gutău are 71% în sondaje, poate 60, poate 40 la sută, poate va câştiga dar dacă nu a înţeles nimic din această convulsie, câştigă degeaba. Poate va piede şi a atunci va înţelege asta. va înţelege că a păstorit un oraş în care mai mult de 50% sunt oameni săraci, oameni cu venituri modeste, oameni trişti..

Poate că din aceşti 50%, sunt şi 10% putori sau oameni care aşteaptă profeţi, dar restul sunt oameni care muncesc într-o zonă măruntă şi nu au alternativă.

Liviu POPESCU

One comment

  • Mare adevăr spuneți dar ce păcat vor continua să plece toți acei care nu sunt în sistemul bugetar pentru că prețurile vor crește avînd ca referință mărirea salarilor bugetarilor și pensile speciale și de plătit vor plăti aceste măriri ale traiului zilnic și cei cu 1200 net de la privat și ce vor alege să plece unde or vedea cu ochii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *