De Rusalii, iubitorii dansului călușarilor sunt așteptați la Șirineasa, capitala călușului vâlcean

Dansul calusarilor vine din negurile timpului, fiind de origine precrestina. Dansul a fost legat ca origine si de stravechiul cult al Soarelui. Dansul Calusarilor se practica in sudul tarii, dar si in Moldova de Rusalii. Cu toate ca de Rusalii se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh, romanii i-au asociat acestei sarbatori si semnificatii magice. De Rusalii se sarbatorea in trecut Rozalia, sarbatoarea trandafirilor.

La Vâlcea, localitatea care azi respectă cu stricteţe acest dans este Şirineasa, unde deja este o tradiţie asumată de locuitori. Aici, vin formații de călușari din tot județul, există premii, un concurs și o încercare de a păstra vie această tradiție, un stimulent pentru noile generații de a practica acest dans.

La Șirineasa, capitala călușului vâlcean, de Rusalii, toată suflarea comunității vine să petreacă și să admire virtuozitatea dansului călăușarilor. Cetele, la ora asta sunt formate, călușarii au vârste cuprinse între 5 și 70 de ani. Chiar este o mândrie, să spună că ”sunt călușari” că fac parte dintr-o astfel de ceată.

Calusarii executa un ritual magic, care evolueaza in jurul fructului de alun numit „calus”. In dansul lor magic exista un moment cand unul dintre executanti este doborat la pamant cu steagul de alun. Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, bine pastrat, pentru a fi demni de a juca acest dans.

Calusarii se joaca in timpul Rusaliilor, cand timp de doua-trei saptamani calusarii merg in sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobandit-o. Prin acest dans se protejeaza oamenii, vitele si recoltele de fortele malefice.

”Acest dans si-a pierdut in timp semnificatia magica, devenind un dans care se caracterizeaza prin forta, agilitate, ritm. Este tradiţia noastră aici, din Şirineasa, o moştenire de patrimoniu pe care o preluăm de ăi bătrâni şi ei de la părinţii lor. Un dans ritualic, unic în România, de aceea el merită acel binemeritat loc UNESCO. România de azi este produsul a mii de ani de tradiţii, de datini, suntem atât de bogaţi încât nu realizăm asta. De aceea identitatea noastră de români, aici în Europa trebuie să fie una bine păstrată şi apărată”, spune Bebe Streinu, primarul din Şirineasa.

La Șirineasa iubitorii călușarilor sunt așteptați să vină de Rusalii, la acest festival concurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *