De la „Ruşinea Naţională”, la Măciuca, va funcţiona cel mai modern Centru de Reabilitare Neuropsihiatrică

Acum 2 ani, Măciuca era cap de afiş în presa naţională, pozele lui Tolontan făceau înconjurul României. Centrul de la Măciuca şi „Calorică” erau vedete.

Că a fost sau nu manipulare, conflicte interne, era cert un lucru, Centrul trebuia reabilitat. Imaginile acestor cămine spital din România constituiau Ruşinea Naţională, a unui stat care nu reuşeşte să aibă grijă de una din categoriile cele mai vulnerabile ale populaţiei.

Consiliului Judeţean Vâlcea a demarat în paralel 2 acţiuni, atunci. A cerut o ancheta şi a întreprins măsuri pentru a moderniza acest centru. Prima a mers în justiţie, a doua acţiune spre fonduri europene.

Ce a depins de Consiliul Judeţean a reuşit.

Astfel, în cadrul proiectului „Consolidarea și reabilitarea energetică a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca”, pentru care, în data de 18 mai 2018, Consiliul Județean Vâlcea a semnat contractul de finanţare, s-a încheiat ieri, 15 martie a.c., acordul contractual de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții menţionat.

Durata contractului este de un an și două luni, iar valoarea acestuia, fără TVA, este de 3.587.958 lei.

Prin proiect se propune realizarea unor lucrări de: consolidare şi recompartimentare; de hidroizolare și termoizolare; de refacere integrală a sistemului de alimentare cu agent termic şi de înlocuire a instalației de apă caldă menajeră; de înlocuire a tâmplăriei interioare; de refacere a trotuarelor și a pantelor acestora; de montare a sistemului de jgheaburi și burlane; de construire a unui zid de sprijin pe versant, dar şi achiziţia şi instalarea de centrale termice şi de panouri solare.

De asemenea, prin proiect, vor fi dotate cu echipamente performante bucătăria, pentru care se va achiziţiona un aragaz cu plită electrică şi cuptor, dar şi spălătoria, care va fi dotată cu uscător de rufe, calandru şi maşină de spălat profesională.

”Astăzi am semnat acordul contractual de proiectare şi execuţie lucrări pentru consolidarea şi reabilitarea energetică a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca.

Este o zi importantă pentru Consiliul Județean Vâlcea, deoarece în prezent Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrica Măciuca funcționează în 5 clădiri care au fost construite etapizat, între anii 1976-1978, fără a mai beneficia de reabilitări şi modernizări de la această dată până în prezent.

Ca urmare a acestei investiții, vom realiza un centru modern de îngrijire a persoanelor cu probleme neuropsihice, domeniile protecţiei sociale fiind o prioritate a preocupărilor noastre”-Constantin Rădulescu, Președinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *