Ieri erau lanuri de porumb şi case vechi, azi, cel mai tânăr şi hipsteresc cartier al Râmnicului – Ostroveni Sat
Până în 1989, aici se termina oraşul. În zona Ostroveni sat.
Acum 100 de ani, în micul târg al Vâlcii s-au mutat 4 familii de bulgari din Ostrov. Aceştia au concesionat terenurile mlăştinoase dar fertile aflate la gura de vărsare a Olăneştiului în râul Olt şi au făcut agricultură.
În acele vremuri pe malul stâng al râului Olăneşti nu se afla nimic dar în Vinerea Mare, înainte de Paşte era un celebru târg de animale, unde se sacrificau mieii. Ulterior a apărut un han (actulul centru de formare profesională)
În fine, în 100 de ani, oraşul s-a dublat şi s-a extins dincolo de râu, apărând nu mai puţin de 3 cartiere muncitoreşti – 1 Mai, Lenin Sud şi cel mai mare, Ostroveni (vechiul teren agricol al bulgarilor).
În 1989, oraşul se termina la sere, dincolo era doar o stradă cu case mici şi vechi care ţineau o linie până spre ştrand. Aici se mutase grădina Zoologică, care funcţionase ani buni în Zăvoi şi s-a construit complexul de agrement Ostroveni. Lângă braţul mort al Oltului, rămas după regularizare şi care se numeşte şi în prezent în limbajul de cartier Căcăcioasa. Numele se pare provine de la faptul că blocurile din Troianu deversau canalizarea în acest lac.
După 2000 reapare ideea de a prelungi Bulevardul Tineretului dincolo de piaţa ruşilor. Zona unde basarabenii vindeau nimicuri electrocasnice.
Şi iată că lucrurile s-au pus în mişcare şi a început una din cele mai mari investiţii în infrastructură la Râmnicu Vâlcea, prima după 1989. Realizarea unui bulevard de peste 2 km lungime care să lege oraşul de DN 67, centura de sud a municipiului.
O investiţie făcută cu cap, pentru că au fost întâi aduse utilităţile şi apoi s-au realizat acest bulevard. Acum 7 ani, nimeni nu-şi imagina care va fi impactul imobiliar al acestui tronson de bulevard.
Pentru că în prezent cel puţin 1000 de apartamente sunt finalizate şi alte 500 sunt în execuţie, plus alte sute în faza de proiect.
Noul bulevard în doar 7 ani, a devenit cel mai urbanizat sector din Râmnicu Vâlcea, cu două hypermarketuri, centre de afaceri, birouri, pub-uri, magazine, locuri de joacă. Un cartier nou, curat, elegant cu o populaţie foarte tânără.
Serile de vară înseamnă o promenadă continuă pe acest bulevard. Şi de remarcat multe familii tinere care deja s-au mutat aici. Primăria lucrează la o grădiniţă nouă în zonă, există planuri şi pentru o şcoală, transportul public în comun şi-a mutat de 3 ani, capătul de linie.
Însă există şi câteva dezavantaje. În primul rând „linuţele”, acele curse clandestine auto, soldate cu mai multe accidente dar care şi produc disconfort celor mutaţi aici. Iar în al doilea rând, riscul supraaglomerării şi transformarea acestui cartier, dintr-unul aerisit, într-un cartier dormitor, sufocant. Toate acestea trebuie avute în vedere de administraţie. Mai ales că în prelungirea acestui cartier este un PUZ pentru zonă turistică şi ar trebui să existe o armonie între cele două sectoare.
În orice caz, cartierul Ostroveni Sat (sau Dem Rădulescu) este un exemplu de strategie coerentă de investiţii publice şi impactul pe care îl aduce dacă ştii întăi să aduci utilităţile şi apoi să emiţi autorizaţiile de construcţie.
Liviu POPESCU