De la Măglaşii din secolele trecute la agro-turismul din Păuşeştiul prezent

Situată la doar 11 km de la Râmnicu Vâlcea, între Cheia şi Olăneşti, Păuşeştiul Măglaşilor este cartierul discret al teilor. O povestea despre cum, din chinuri, din muncă grea s-a ridicat un tărâm al poeziei, al duhului sfânt. De fapt de la Păuşeşti începe şi ţinutul frumos al mănăstirilor de mijloc de Vâlcea.

Păuşeştiul este pe axa care vine dinspre Stoeneşti, dinspre Râmnic şi de sub muntele Căpăţânii, o localitate unde este multă linişte, unde stelele sunt curbate pe cer şi unde oamenii au în ADN-ul lor sacrificiul celor care au vrut să aşeze aici, poezia vieţii lor, pentru că, într-un colţ al casei aveau icoana şi în alt colţ bulgărele de sare.

Apoi au îmblânzit pământul, au adus teii, au trăit cu Olăneştiul în linişte, au modelat muntele deal, au avut încăpăţânarea de a fi între Raiul de sus şi mina de sub munte.

Azi, Păiuşeştiul este un cartier neoficial, frumos şi elegant al Râmnicului situat pe malul râului Olăneşti. Cu case frumoase, cu mulţi trandafiri şi cu perspective de dezvoltare a turismului, fiind situat pe drumul celebrei staţiuni Băile Olăneşti.

Teiul priveşte de pe dealuri eleganţa acestor oameni care sunt altfel chiar şi faţă de vecinii lor de la est sau vest. Îi uneşte ceva…ce noi nu vom şti niciodată. Sarea sau mirosul de tei?

Anul 2018 este un nou punct de referinţă aici la Păuşeşti. Vor continua investiţiile în infrastructură şi se aşteaptă dezvoltarea agro-turismului pe drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte, drum care începe aici şi se termină la Hurezi.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *