De ce se dărâmă Govora? Din nepăsarea primăriei

La aceasta oră stațiunea Băile Govora deține un record trist, depășind chiar și pe cel al Herculanelor.

In stațiunea Băile Govora 40% dintre clădiri sunt in faze diferite de prăbușire. Un real pericol pentru cei care se încumetă sa le viziteze și o pierdere irecuperabilă de patrimoniu. Multe fiind unicat in arhitectura vâlceană.

Acest proces a început după 1990 și acum se afla la limita colapsului.

In anul 2016, după o presiune mediatică uriașă, Primăria Băile Govora de gândește că ar fi momentul sa aplice legea. Acea lege care prevede supraimpozitarea clădirilor aflate în paragină cu până la 500% a impozitului. Așa cum a făcut Oradea, Timișoara, Botoșani, Târgu Mureș, orașe care și-au salvat centrele istorice și le-au pus în valoare turistică.

Decizia primăriei govorene a fost salutată de opinia publică, turiști, Ordinul Arhitecților și zeci de ONG-uri din țară. Ba chiar s-a făcut și o comisie care să întocmească inventare, sa ia legătura cu proprietarii să înceapă o muncă de convingere pentru schimbarea la față a stațiunii ..

Și de atunci… tăcere

In aceasta vară, prin dispoziția primarului Mateescu, viceprimarul Radu Bărăscu este însărcinat cu aceasta misiune. De a aplica legea.

Adică suntem în 2022, la șase ani distanță de momentul in care autoritățile locale au făcut acea comisie.

Bărăscu a solicitat comisiei să vadă ce au realizat în șase ani, adică să vadă de unde începe. După vreo 5 solicitări, Bărăscu primește un răspuns halucinant.

„Nu avem nimic. Nicio hârtie, nicio măsura, niciun regulament”.  Șoc. Adică acea comisie înființată în 2016 pur și simplu nu a făcut nimic. Este noaptea minții. Adică, atunci primăria Govora a oferit un praf in ochi celor care cereau să se facă ceva cu ruinele govorene. O minciună, o bătaie de joc.

De șase ani, clădirile Govorei se dărâmă, patrimoniul se distruge, stațiunea intra in colaps iar autoritățile care aveau la îndemână pârghii sa rezolve nu au făcut nimic.

„Eu am pregătit un regulament pentru aceasta comisie și vrem sa ne apucam de treabă, sa salvam ce mai poate fi salvat. Dar, regulamentul de funcționare al comisiei nu este băgat pe ordinea de zi. Cineva are tot interesul să nu funcționeze aceasta comisie. Ce interese oare deranjam?”, Spune Radu Bărăscu.

In tot acest timp, una din perlele balneologiei vâlcene se scufundă în pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *