De ce nu se poate construi Delta Park în Râmnic și în ce pericol se află municipiul nostru de 20 de ani?

Sunt câteva mituri electorale care la Râmnicu Vâlcea, se repetă de vreo 20 de ani, în momentele cheie, atunci când se alege primarul. Fie scoaterea căii ferate din oraș, fie renaturarea albiei râului Olănești.

Azi ne vom ocupa de albia râului Olănești. Nu a fost candidat la primărie care să nu aibă ceva de spus în acest sens: parcuri, terase, piste de bicicliști, restaurante, hoteluri, Delta park mai nou.

Niște gogoși poleite cu staniol electoral, imposibil de realizat în condițiile existente la această oră. Din mai multe motive, tehnice evident și, pe care sper să le însușească orice candidat care vrea să mai vină vreodată cu această pastilă.

În anii 70, Râmnicu Vâlcea a fost inundat. Olăneștiul a ieșit din matcă și până la Cozia a fost lac efectiv, în urma ploilor care au format viitură în amonte. A fost un dezastru de proporții, toată mahalaua gării, piața, cartierul dinspre Zăvoi a fost afectat, nu mai spunem de rudăria din Inătești.

Autoritățile au conceput atunci un plan tehnic, pentru a salva Râmnicu de o a doua viitură. Zis și făcut.

S-au făcut calcule despre debitul maxim al râului și s-au pus pe planșă două lucruri legate în mod direct: Regularizarea completă a albiei râului Oănești de la stadion până la vârsare, mai ales că se lucra și la barajul Râureni, chiar la lacul de acumulare. Asta prima și al doilea lucru, amenajarea unui lac tampon în amonte de Râmnic și anume în comuna Vlădești. Acolo s-a proiectat o microhidrocentrală cu lac de acumaluare. Scopul acelui lac nu era în principal pentru curentul MHC-ului (circa 1MWh), ci tocmai acesta era, de a calma viiturile și de a liniști apele pentru a nu ajunge la Râmnic.

Albia râului Olănești a fost proeictată cu pr-uri mari, cu unghi de 45 de grade, cu o înălțime mare, cu dig pe ambele laturi și din loc în loc cu praguri și dinți de sparge valul. O lucrarea complexă finalizată în anii 80. Atât albia cât și lacul de la Vlădești. Cele două făceau parte din sistemul de apărare a Râmnicului contra inundațiilor.

Normal că albia pare foarte mare și un spațiu generos, numai că s-a văzut că specialiștii care au gândit-o în anii 70, nu au fost proști. Ultimele două viituri…îm decurs de 5 ani distanță.

Bun. Ce urmează?

Vine revoluția din 89 și ca orice lucru care mergea bine înainte, e musai să meargă prost. MHC Vlădești a fost lăsată în paragină, lacul de la Vlădești treptat se colmatează. Astfel încât în anul 2000, lacul nu mai există pur și simplu, râul Olănești și reia cursul firesc.

Hidroelectrica vinde între timp MHC-ul. Firma privată nu are nevoie de lac și montează turbinele în curentul de apă. Lacul așa cum am spus avea alt rol principal, acela de a stoca apa, atunci când avem precipitații.

Ce urmează? Ce știm. Doar în ultimii zece ani, avem două viituri care ating cota de alarmă, adică ajung la nivelul celor două poduri din centru. Lipsa lacului a permis astfel viiturilor să ajungă în oraș. Un metru! Atât a lipsit viiturii să nu ajungă pe străzile din centru.

Așadar, atât timp cât nu avem lac la Vlădești, nimic nu se poate contrui în albia Olăneștiului pe raza municipiului. Nici Delte, nici parcuri, nici piste, nimic.

Decât…?

Da. Și asta este o temă de casă pentru autorități. Râmnicu Vâlcea este așadar în pericol, odată ce apărarea de la Vlădești nu mai este. Nu avem cum să știm dacă următoarele viituri pot depăși acel metru critic. Și atunci trebuie gândită apărarea.

Adică un nou lac de protecție. Lacul tampon. E clar că la Vlădești nu mai poate fi vorba. Avem construcții aproape de albia lacului, sunt procese cu retrocedări, etc.

Și atunci de ce să nu facem un lac tampon, fix în zona fostei Unități Militare? Da, exact în locul pe care toată lumea îl vrea. Este singura zonă în care nu avem exproprieri de făcut. Să nu ne imaginăm că lacul tampon este unul imens, cât Vidra. Este un lac de mărime medie, similiar cu cel care era la Vlădești. Acest lac poate ocupa jumătate din terenurile fostei unități militare, prevăzut cu o stavilă, pentru a controla debitul râului Olănești. Nu?

Acest lac poate fi folosit ca agrement. Poate fi acel parc, acel Delta Park, se poate amenaja un parc de jur împrejur, o zonă verde. În fine, poate fi folosit agrement turistic.

Acest proiect poate fi accesat prin fonduri de mediu, tocmai pentru că el are scopul de a apăra Râmnicu de viitura a treia, aia fatală, care să treacă podurile. După ce acest lac va fi creat, se poate gândi orice pe albia Olăneștiului, în Râmnicu Vâlcea:  piste, renaturări, cârciumi, terase, etc.

Fără lacul tampon, rămâne cum am stabilit, să ne rugăm să nu vină viitura care să treacă podurile

One comment

  • corabie dan

    rm. valcea nu a fost niciodata inundata de raul Olanesti . nu afost inundata nici de raul Olt . sa-mi spuna mie cineva din CPL Libertatii sau Ostroveni Sat ca a avut casa inundata . In anul 1969 , raul Olanesti a facut prapad in Olanesti ( parca 17 victime si distrugeri izvoare – mai putin izvorul 24 care arata ca si acum ) . este adevarat ca debitul de apa a fost excesiv dar orasul nu afost inundat . iar ”rudaria” de pe Inatesti este la inaltime . Inaintasii au fost mai destepti decat ii credem noi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *