De ce nu s-ar însura totuși PNL cu ”legista USR”? Pentru că s-ar mai duce pe la femei, la un barbut, la o beție…

Sunt din ce în ce mai multe semne că PNL strâmbă din nas la posibila combinaţie la guvernare cu USR-ul după alegeri și că și-ar dori mai degrabă o cârdășie cu PMP-ul lui Băsescu și cu UDMR-ul lui Hunor, partide ceva mai flexibile în ”pesedism” decât progresiștii lui Barna.

Să clarificăm situația asta: USR nu este un partid ușor de înțeles, este o adunătură (nu în sens peiorativ) de tinerei, care, în mare parte, vin de pe baricadele economiei private, de regulă corporatiste, au ochelari, tupeu, sunt șmecheri cu replică. Se gâlcevesc între ei, nu știu și nu au auzit de autoritate, au aroganţa de a-l înjura pe Barna în public, pe Facebook. Se încaieră și între ei atunci când li se pare că unul le fură ideile. Au produs un deliciu pentru presă atunci când și-au stabilit listele la parlamentare. Un fel de spectacol cu copii răsfățați, care nu știu de Omerta. Cam ăsta este USR-ul, un partid care nu poate fi controlat, aici nu avem un Ciolacu sau un Orban care să dea cu pumnul în masă și să facă “ce vrea mușchii lui”.

De fapt, dacă noi ne-am hlizit la aceste ciorovăieli în USR, Orban și Iohannis au înțeles mult mai bine care este natura partidului pe care îl vor avea ca partener la guvernare. Au înțeles că, dacă liderul USR Barna e doar pe jumătate ascultat în interior, iar cârlanii progresiști nu au nicio pudoare în a scoate limba și a sancționa orice tâmpenie politică, un legământ de guvernare cu USR este extrem de incomod și foarte greu de fofilat în alte cauze.

PNL, ca orice partid mare și vechi de pe scena politică, suferă de pesedism. Prin pesedism înțelegem tarele societății politice românești de după 1990, adică baroniadă, sinecurism la stat, numiri în funcții pe bază de carnet de partid, trafic de influență, nepotism, clientelism, corupție controlată, afaceri transpartinice, Chiar dacă PNL e, pentru electoratul mai școlit, ”partidul menșevicilor”, faptul că nu s-au manifestat cu pesedită cronică se datorează situaţiei că au stat la guvernare numai un sfert din cât a stat PSD. Altfel…

Numai că, din anturajul partidelor de dreapta, PMP și UDMR sunt ideale pentru o guvernare în care, dincolo de lucrurile oportune pentru România, se mai fac și altele: numiri în funcţii pe bază de algoritm și loialitate, comisionare, trafic de influență, protejarea unor clanuri. Că doar vorbim de Băsescu și Hunor, doi politicieni care au salutat legile justiției ale PSD-ului și au făcut chef când Kovesi a fost decapitată. Așadar, pentru PNL, PMP și UDMR sunt partidele preferate în formarea arcului guvernamental de după 6 decembrie. Categoric, mult mai confortabile decât USR – un partid zgomotos, naiv de multe ori, dar necontrolabil.

Cum poți sta la masă, în camera din spate, cu USR alături, în momentul când pui, la nu știu ce agenție, un prostovan în funcția de director doar pentru că e loial și pentru că ai o obligație. Cum poți sta la aceeași masă cu USR când vrei să pui la cale o mânărie de distribuire de fonduri prin CNI sau alte surse către primării galbene? Cum poți să stai la masă cu USR când vin băieții din teritoriu cu ”atențiile” în buzunare? Și multe alte ”chestii pesediste”, pe care, împreună cu PMP și UDMR, le-ai face în tăcere, fără tam-tam, dar cu USR, nema.

Un USR care înjura la Barna în văzul lumii nu poate fi părtaș la Legea Tăcerii. A văzut cineva vreun penelist înjurându-l pe Orban? Nu, orice penelist sare, dincolo de limita ipocriziei, să apere orice flatulență pestilențială a lui Orban. Cum a fost cazul închiderii piețelor. Cohorta de peneliști care au primit sau primesc funcții sar ca apucații să pupe ideile, chiar și tâmpite, ale liderilor. Tot un pesedism este și ăsta. Așa este obiceiul partidelor mari și vechi. Trebuie să fii obedient, de la șefuț până la șefoi, ca să-ți fie bine, Asta se practică în PSD, PNL, PMP, UDMR. Au aceeași mamă, același ADN.

Și atunci, cum naiba să faci guvern cu incontrolabilul USR? Care, dincolo de toate stângăciile, naivitățile, contrele și alte apucături, au ceva de preț: nu suportă corupția. Nu vin pe același calapod al grației divine, emanate de lider, nu se încaieră pe funcții.

Orban și Iohannis au înțeles asta. Că, dacă se însoară politic cu USR, nu au libertate de mișcare. Mai ales că USR va dori clar Justiția ca minister și, probabil, și Educația, cel puțin. Adică potera și asanarea de pesedism a noii generații. Sună ca dracu’ pentru PNL-ul cu sânge de psedism să aibă, la Justiție, pe unul care le urmărește și le monitorizează păcatele.

Dacă Orban și Iohannis ar fi sinceri și nu s-ar feri de electoratul lor naiv de facebook, ar prefera un guvern cu băieții lui Ciolacu. Că doar au aceeași mamă balcanică la bază și aceleași plăceri perverse când sunt la butoane.

Numai că nu prea merge așa. USR va fi la guvern. Ori PNL-ul îi va duce pe USR-iști pe Valea Oltului, ori PNL se va reforma alături de juvenilii ăștia, ori guvernul se va rupe în maximum un an.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *