De ce în Vâlcea sunt salarii mici, ce vor vâlcenii, ce vor nepalezii, ce ne propun candidații?

Râmnicu Vâlcea este un oraș cu salarii mici. Este oficial, potrivit Direcția Naționale de Statistică. Și asta nu de ieri de azi, ci de prin 2012, Vâlcea a coborât până la coada clasamentului, undeva jonglând între locurile 36 – 42, dintr-un total de 42 de poziții.

Bun. De ce? Se vorbește de cartelizare, de mafie, de cupolă, de administrație care nu înțelege fenomenul, de lipsa de infrastructură.

Poate că e ceva din fiecare. Dar să dezvoltăm subiectul. Economia industrială are trei mari paliere. Economia primară, secundară și terțiară. Recent se vorbește de un update, care se cheamă Premium, Green, etc.

Economia primară este nu neapărat o economie a materiilor prime. Ci este economia care nu are nevoie de calificare, este tipul de industrie care fabrică produse ieftine, care nu au valoare de piață. Aici intră și economia alimentară, agrară. Este economia de jos, cea care nu are cum oferi salarii mari, pentru că nu este o muncă bazată pe creație, pe inovație, este munca la bandă, de pus dopul la sticlă, de cusut teneși și de vândut conserve. Este o muncă fizică cuantificată în salarii mici și modeste. Personalul se califică direct la locul de muncă.

Asta este economia Vâlcii, majoritară. Da, există locuri de muncă, categoric, se vede pe cifre asta, cum cresc contractele de salarizare. Dar asta este tipul de industrie pe care o întâlnim în Vâlcea. Și care începe să apeleze la nepalezi, vietnamezi, singalezi. Ei se mulțumesc cu acel salariu modest. Un nepalez trăiește într-o baracă, mânâncă pufuleți și trimite 500 de euro la el acasă, unde salariile sunt de 50 de euro. Din păcate și turismul din Vâlcea intră la acest tip de industrie. Cu salarizare modestă. HORECA este un domeniu prost plătit mai ales balnear. Sunt excepții pe turismul viticol, cinegetic, sport de iarnă, etc.

Dar Vâlcea în concluzie dacă îi facem o diagnoză, are o economie primară în proporție de 70%. Pe care vâlcenii spre deosebire de nepalezi, pentru că ei trăiesc în România, încep să o refuze. Sau să plece spre alte județe. Agenții economici din județul nostru sunt agenți care au costuri reduse cu forța de muncă, fac parte din această sferă a economiei de tip 1.

Economia secundară este deja industria de procesare. Acea economie care produce bunuri care au și calitate, se bazează și pe creație, pe tehnică, pe specializare și acele bunuri au alte valori de piață Sunt produse sudate, asamblate, finisate, automatizate. Este tipic județele subalpine Prahova, Argeș, Oltul. Unde există industrie de prelucrare. Aici vorbim de alte salarii, care merg spre media pe țară, unde există o piață concurențială a salarizării. Această industrie apare în parcuri industriale și tehnologice. Aici intră și logistica și industria de bunuri și servicii, free lanceri, meserii liberale, mici antreprenori care țin economia asta fluentă.

În Vâlcea această industrie nu ocupă decât maxim 25%, centrat cu precădere în zona Chimcomplex. Dar și alte mici hale, mici făbricuțe, ateliere care oferă produse și bunuri sau servicii pe loc.

Acest tip de industrie nu a fost înțeleasă cred eu de administrațiile din Râmnic. Altfel nu devenea un subiect de campanie, această industrie neexistând. Acest tip de industrie secundară și calificată îl vor vâlcenii. Asta se traduce prin parcuri tehnologice, parcuri industriale, huburi de logistică, etc.

Tipul trei de industrie, cel high-tech nu poate intra încă în discuție la Vâlcea, deși avem un activ, un agent economic de calibru în acest sens. ICSI. Dar industria terțiară, corporatistă, o regăsim îm marile metropole universitare. Acolo unde există cercetare, robotică, IT, financiar, acolo unde salariile depășesc sau sunt aproape duble față de media pe țară.

Industria de tip trei este încă un basm la Vâlcea. Pentru cel puțin un deceniu.

În România, industria Premium nu există. Green Economy abia se dezvoltă în zona Scandinavă, Olanda, UK. Este o industrie pe care oricum noi nu am înțelege-o

În concluzie, asta este nivelul Vâlcii, în prag de alegeri. Aveți programele candidaților, comparați-le, vedeți ce anume vă propuneți, ce vreți de la acest oraș.  Ce tip de economie și cum vreți să trăiți.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *