De ce îmi place la Mitrofani? Pentru că de aici, am impresia că începe inima Vâlcii să pulseze

Sincer, mie îmi place Mitrofaniul. O plimbare prin Mitrofani, de aici, din spatele conacelor de pe dealul viilor, până sus la Izvorașu, la Cetățeaua, printre păduri, pe malul frumoasei Verdea, să auzi cucii cum cântă, privighetorile nopții…Să vezi trecutul spiritual ascuns așezat discret în pădurile de cruci care însoțesc străbunii și în viața de azi. Este o splendoare această cură de natură.
Vorbim de o comună strecurată printre colinele vâlcene, mărginită de vii și păduri, o comună de un farmec aparte, unde soarele răsare printre podgorii și apune tot printre podgorii.
O comună unde parfumul liliacului grena, alb, violet umple cerul la amurg, unde privighetorile sunt prim soliste în decor, acesta este Mitrofaniul, o localitate dezvoltată acum veacuri în jurul unei vechi abații românești, unde stareț era pre nume unul Mitrofan.
De aceaa poate comunitatea mică dar decentă este una cu frică de Dumnezeu, cu multă bunătate și spirit blajin, unde aa cum zis, crucile strămoșilor păzesc precum totemurile vechilor timpuri, generațiile din prezent.
Aici, edilul Gheorghe Coadă are o misiune importantă. Și anume, aceea de scoate din izolare frumoasă comună din estuarul dealurilor cu vii și de a o oferi lumii. Pentru că Mitrofani merită, este o bijuterie aici, în sudul județului nostru.
” Avem un prim proiect de a lucra la drumul cu comuna Prundeni, un proiect în urma căruia Mitrofaniul va avea o nouă cale de acces, legătura spre Râmnicu Vâlcea. Așadar am avea atunci două rute care să meargă spre ambele municipii. Cea prezentă care duce spre Drăgășani și cea nouă spre Râmnicu Vâlcea. Avem rețelele de utilități în lucru, modernizăm infrastructura, amenajăm rigole, drumuri și așteptăm case de vacanță, pensiuni, așteptăm pe cei care doresc să se mute aici. Comuna noastră poate fi atât un centru pentru rezidență, case de vacanță, locuințe personale dar și o opțiune pentru a dezvolta afaceri agro-industriale”, adaugă primarul din Mitrofani.
Pentru că, adevărul este unul simplu: cine vine prima dată la Mitrofani, pleacă vrăjit, e o magie aici, în comuna care se strecoară ca o domniță pe cărări de noapte, în tăcerea acestui final de iarnă, desculță, cu un zâmbet subințeles.
Nu greșesc dacă spun că la Mitrofani începe Vâlcea să își spună numele atât de frumos, lăsat de Dumnezeu, printre enoriașii bisericilor de lemn.