De ce am încredere mai degrabă în generaţia de 20-30 de ani şi nu în a mea!

Pentru că generaţia mea este compromisă. Nu mai spun de generaţia de 50 plus. Nu compromisă în sensul imoral al societăţii, ci este compromisă prin faptul că a traversat prin tehnici de supravieţuire România celor 30 de ani scurşi de după 1989.

Generaţia oldest, adică peste 70 de ani, e cu atât mai mult, virusată de miracolul tranziţiei, sunt primii iubitori ai FSN-ul lui Iliescu, cei cu soarele răasare. Sunt majoritarii anilor 90. cei educaţi în spiritul frigiderului. Să fie plin. Sunt cei care afirmă că România e buricul pământului, care vor un Putin sau Erdogan, mâna dură, sunt cei care condamnă total prezentul şi degradarea la care s-a ajuns. Sunt din păcate victimele clasei politice, sunt cei care nu văd furtul şi minciuna. şi de aceea majoritate sunt săracii României.

Generaţia mea este una a compromisului de catifea. Parte din noi ne-am realizat, suntem absolvenţii de şcoală hibrid, nici prea comunistă, nici prea capitalistă, Rebeli de început, primii care am pipăit democraţia juvenilă. Am căutat repere în anii 90 şi ne-au dezamăgit cam toate. Am intrat în zona gri a vieţii şi ne-am fixat repere conservatoare, familie, casă şi excursii în străinătate. Am tăcut când am văzut furtul de lângă noi. Asta este singura deosebire dintre noi şi cei oldest. Ăia nici măcar nu văd furtul, minciuna, noi le vedem dar tacem, atât timp cât nu ne schimbă confortul nostru de acasă.

O generaţie însă deja uzată, suntem prea cârpiţi pe toate părţile ca să putem noi schimba ceva. Din generaţia asta provine actuala clasă politică majoritară, cea care a intrat în partide, nu pentru ideologie, ci pentru că acolo erau culoare de accedere. Rar un pesedist e pesedist prin ADN sau un penelist. Acolo a găsit breşa, acolo s-a strecurat şi a ajuns. Dacă în ziua x, când a intrat în PSD sau PNL era altcineva pe drumul spre sediu, de la celălalt partid, acum era dincolo,.

Generaţia mea este obosită şi din cauza atâtor preconcepţii, suntem ultimii care ne mândrim arogant că avem cultură generală şi asta pentru că am prins ultimele comentarii tocite pe dinafară şi lecturile suplimentare de vacanţă. Nu ştiu cât de mult ne-a ajutat Slavici sau Hegel în viaţă, fie că suntem întreprinzători, fie că lucrăm la stat, în vreo sinecură, fie angajaţi la vreo companie cât de cât rezonabilă. Probabil să agăţâm fete cu ochelari amatoare de Vama Veche

În orice caz, nu am încredere în generaţia care se învârte aici, în perimetrul 40 – 50. E prea bătrână pentru a reseta România, e prea curvă ca să poată moraliza establishmentul, e prea obosită să ia atitudine, deşi ştie foarte bine ce ar trebui să facă.

Şi revenim la titlul articolului. Da, am încredere însă totală în generaţie 20-30 de ani. Generaţia cipată, aia care umblă cu telefonul peste tot, care butonează non stop, asa cum tund eu iarba. Care sunt vloggeri la zece ani, care navighează pe net, cum merg eu prin camerele casei. Care nu ştie acum cine a fost Eminescu dar dacă este interesată, în 10 minute îmi spune totul despre el.

Este o generaţie care are target clar. Să facă bani, să aibă o carieră, într-un stat si într-o societate fără corupție, fara șpagă, fara nepotism, o cariera începută chiar din facultate. Este generaţia care nu primeşte ciorba la pachet cu Dacosul. Şi nu pleacă de 1 decembrie la Diham în Bucegi sau vara la Costineşti, O găseşti la Positano sau prin India în timpul liber. .Este generaţia care are mereu replica la purtător, are toate frezele din lume inventate, şi cerceii sau culorile la bluze. Nu pune preţ pe o sexualitate discretă, nu are tabu-uri,. trăieşte nopţile în cluburi iar ziua e la corporaţie. Sau lucrează de acasă, mai nou. Nu face economii, Ia masină prin credit operaţional, stă în chirie, nu vrea casă la ţară, nu are rădăcini, nu crede în naţiunea uber alles. Crede în viaţă, în apărarea ei, în respectul vieţii, .

Vara asta poate lucra în Jamaica, anul viitor la Tokyo şi poate peste trei ani la Câmpulung. Se căsătoreşte după 30 de ani,iar dacă nu merge mariajul, îl anulează chiar şi a doua zi, fără probleme. Este o generaţie însă curată social şi în raport cu statul. nu suportă impostura, clasa politică veche, plictisită, nu are nicio problemă în a scrie muie pe peretele unui partid politic.. Cere statului să fie un partener de gaşcă, fără să mintă sau să îi fure. Pentru că această generaţie nu fură prin ADN, e onestă în raport cu tot ce vede pe lângă, prin ecosistemul social.

Ţine la păduri, la delfinii din Papua, Nu e interesat de ce fac vecinii în dormitor Dar se salută cu respect dimineată..

E capabilă însă să muncească şi mai mult de 12 ore pe zi. E o generaţie a oamenilor direcţi, spune franc totul, nu abureşte, nu caută să fie şmecheră. E un bun receptor şi stochează din mers orice informaţie. E o generaţie plină de umor, cu o igienă impecabilă, merge mai des cu trotineta sau bicicleta, de regulă crede în maşinile hibrid.

De cele mai multe ori nu o înţelegem, ni se pare decadentă dar asta pentru că face ce simte şi trăieşte cum face. Este mult mai empirică în nevoi. Şi nu e deloc uşor de păcălit. Simte imediat când nu eşti sincer cu ei..

Această generaţie este pariul meu pentru România. Am decis să le ofer credit, deşi la început, am reacţionat cu un bătrân sclerozat de la etajul 2, deranjat, de râsetele ce,lor care stau pe scara blocului şi se mângâie, în ceas de noapte. Ea este generaţie Z, generaţia care va realiza cea mai mare utopie de acum. Ea va uni lumea.

P.S. această generația la vot nu va pune niciodată stampila pe un reprezentant al vechii clasei politice, ci va vota pe unul de-al lor, chiar daca nu are notorietate.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *