De azi, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea are RMN

De astăzi, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea are RMN. Acesta a fost adus şi montat în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, ministrului Sorina Pintea şi a primarului Mircia Gutău.

Ministrul Sănătăţii a ajuns miercuri după-amiază la Râmnicu Vâlcea pentru a vedea noul aparat de rezonanţă magnetică nucleară al Spitalului Judeţean, dar şi pentru a discuta cu cei din conducerea Consiliului Judeţean despre o nouă structură pentru cea mai mare unitate sanitară din Vâlcea.

RMN-ul a fost amplasat in spațiul special creat, din interiorul unității medicale, cu ajutorul unei macarale de mare tonaj. Aparatura are peste 6 tone greutate. Va fi pusă in funcțiune in maxim o lună de zile, beneficiind de investigații, in primul rând, pacienții Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, apoi vâlcenii care se vor prezenta cu bilet de trimitere din partea medicului de familie. 

Rezonanta Magnetica (RMN sau IRM) este o metoda neiradianta, care foloseste un câmp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor. Are o sensibilitate crescuta a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de tesuturi si, implicit, detectare superioara a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) si permite obtinerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisa a leziunilor, foarte utila în planificarea interventiilor chirurgicale.
Cu ajutorul Rezonantei Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin. RM este modalitatea imagistica de selectie pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulatiilor, fiind singurul examen noninvaziv care ofera o imagine detaliata a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane. Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare si mamografiei, se efectueaza examen IRM, ce poate diferentia uneori între leziuni maligne sau benigne si poate detecta leziuni multifocale.

Uneori este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de Gadolinium, dar riscul si gravitatea reactiilor alergine sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanta de contrast iodata. Fiind o metoda neiradianta, se poate efectua de catre femeile gravide în ultimele doua trimestre de sarcina, în special pentru eventuale malformatii ale fatului evidentiate la examenul ecografic.

Examenul RM este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul partilor moi, insuficienta renala severa, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteza, clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare. În plus, nu este indicat în primul trimestru de sarcina. 
Tendinta actuala în tarile avansate este de a se renunta treptat la metodele de investigatie iradianta (precum tomografia computerizata) în favoarea examinarilor prin rezonanta magnetica. „Trebuie avut în vedere faptul ca tipul investigatiei imagistice indicate pacientului se alege în functie de patologia cunoscuta sau suspicionata. Uneori se recomanda CT, alteori RM, iar în unele cazuri sunt complementare. De aceea, colaborarea strânsa între radiolog si medicii curanti este foarte importanta pentru alegerea metodei imagistice optime pentru fiecare pacient. Astfel, CT este examenul de prima intentie în afectiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) si în explorarea toracica. În schimb, RM este de preferat în patologia neurologica, vasculara si musculo-scheletala, cu un plus adus de examinarile pe aparatul de 3 tesla”, spune Gina Zaharia, medic radiolog la Centrul Medical Provita – Diagnostic si tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *