De 1 martie, Teatrul Ariel oferă o piesă de teatru veche de 1300 de ani, adusă la viaţă de Gheorghe Smeoreanu

“Maria din Mall” este noua premieră pe care Arielul vâlcean o propune la debut de primăvară, pe scena Broadway-ului nostru, o piesă care s-a născut odată cu creştinismul şi, pe care dramaturgul Gheorghe Smeoreanu a transpus-o pe solfegiile prezentului, dându-i viaţă, ritm şi sens. O piesă prin care viaţa unui sfânt intră în arhivele literare ale dramaturgiei, ieşind din canoanele Bibliei, atât cât e voie muritorului să pipăie viaţa celor aleşi.

“Better Shopping, Better Life” a fost anti-tema care l-a provocat pe Gheorghe Smeoreanu să ia în primire porunca prelaţilor vâlceni şi să arunce pe axele dramaturgiei, un text al Sfântului Sofronie, un text milenar, un text epic dar cu accent dramatic. Un text retoric, un text despre dialogul etern dintre sacru şi profan.

Maria din Mall este transpunerea pe scenă, în premieră pentru lumea creştină, sub diapazonul lui László Vadas, a unei simfonii teatrale care începe în Sahara şi se termină pintre rafturile golite în aceste zile de o societate isterică, aflată în pragul extincţie morale, poate…

“A vrut Dumnezeu ca acest spectacol să se nască în felul următor. Sfântul Sofronie, patriarh al Ierusalimului, a scris în veacul al VII-lea „Viața Sfintei Maria Egipteanca”. Înaltpreasfințitul Varsanufie mi-a telefonat, în secolul XXI, evident, și mi-a dat poruncă arhierească (așa am interpretat) să scriu o piesă de teatru după textul Sfântului. Părintele Ștefan Zară, consilier eparhial, a tras la copiator și mi-a dat un plic cu textul. Nevastă-mea îmi tot zicea să deschid plicul și nu aveam curaj, iar când l-am deschis m-am bucurat că Sfântul Sofronie (ne întoarcem la el) era chiar dramaturg. A urmat o discuție cu directorul Teatrului „Ariel”, domnul Gabriel Popescu, cel care mi-a spus că regizorul va fi domnul László Vadas, iar acesta a ales-o pe doamna Anca Olteanu să joace rolul Mariei. Sunt și eu pe aici, pe undeva, nu știu precis pe unde.”
dramaturg, Gheorghe Smeoreanu

MARIA DIN MALL
lansarea de carte și premiera
duminică, 1 martie 2020, la Cinema „Geo Saizescu”, ora 18:30
autor Gheorghe Smeoreanu
regia László Vadas

* * *
Distribuția după personaje:
Maria – Anca Olteanu
Zosima – Radu Constantinov
Gravida 1 – Julliet Attoh
Gravida 2 – Olimpia Deaconescu
Preot 1 – Dan Constantin
Preot 2 – Alin Holcă
Vânzătoarea – Camelia Constantin
Vânzătorul – Florian Mihai Nițu
Soția – Mădălina Floroaica
Soțul – Alin Păiuș
Femeia 1 – Rada Constantinov
Femeia 2 – Cătălina Sima
Băiatul – Theo Gabăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *