De 1 Decembrie, Vâlcea și Gorjul s-au unit printr-un nou drum, prin comuna Livezi

Așadar, începând din această săptămână, între Vâlcea și Gorj există un nou drum de legătură, de zece kilometri care leagă comunele Livezi (Vâlcea) și Dănciulești(Gorj).

”Mulți au crezut acum trei ani că așa ceva nu se poate realiza. Că e o fantezie. Deși legătura era extrem de utilă, scurtează cu cel puțin 40 de km distanțele din prezent. Am fost titular de proiect, am realizat acest ADI, am obșinut finanțarea, s-a muncit enorm pentru acest proeict și iată că am reușit. Să transformă un drum de pământ în cel mai nou și mai frumos drum de legătură, un drum care traversează toate dealurile vestice ale Vâlcii și ajunge în Gorj”, spune primarul Ștefan Verdeș.

Edilul spune că au existat și piedici și o birocrație stufoasă dar toate pot fi date la o parte acum, după realizarea acestei legături.

”Ce înseamnă acet drum? Nu doar economie, nu doar un tranzit comercial și de persoane. Înseamnă deschiderea celor două comune, înseamnă posibilitatea dezvoltării de noi comunități, de ridicarea unor locuințe, de investiții în zonă. Este un drum care leagă două comune bogate în tradiții. Așadar avem o nouă arteră care poate impulsiona cu totul dezvoltarea economică și socială pentru Livezi și gorjeni”, a mai adăugat edilul.

Livezi – Dănciuleşti este un drum dorit atât de gorjeni cât şi vâlceni, locuitorii ambelor comune având proprietăţi deopotrivă în ambele localităţi.

Între Vâlcea şi Gorj, pe muchia dealurilor unde trăieşte vie legenda femeilor goale care i-au alungat pe turci, de i-a rămas şi acum numele de dealul muierii, cresc poate cele mai frumoase păduri de gorun care unesc prin slovă, prin cântul privighetorilor, prin muzică, cele două judeţe ale Olteniei de sub Munte.

Aici, la Livezi, locul unde aristocraţia românească a pus bazele educaţiei, iluminismului, a dezvoltat o întreagă pleiada de nume mari ale României, avem așteptatul drum de legătură între Vâlcea şi Gorj.

Un drum care aduce în prezent legendele de la Răscruce, acolo, unde dacă te blestemau babele, „erai spurcat toată viaţa”, pe unde umblă moroii atunci când mor fără lumânare, unde Palău s-a răsturnat cu căruţa şi a dormit între boii cuminţi, într-o toamnă friguroasă, spunând satului că a dormit între „sobe”.

Aici pe acest drum, o potecuţă prin pădure până mai ieri, vom avea cel mai nou şi mai frumos culoar de legătură între Livezi Vâlcii și şi Dănciuleştii Gorjului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *