Data exactă: 15 martie 2021. Reportaj la un an după dezastru…

Primăvara izbucni aici, în vechiul cătun Afânaţi, un sat absolut superb, aşezat dincolo de culmile dealurilor subcarpatice. Un sat cu case tradiţionale, cu arhitectură brâncovenească, altele cu mult lemn, unele mai păstrează şiţa…

Însă toate au  în comun ceva: liniştea, pustiul. Corcoduşii în  floare, plini de vrăbii care fac zgomot, nu au pentru cine să mai facă spectacol. Nici cireşii, care au un alb dezolant.

Toţi cei 68 de bătrâni ai satului şi-au mutat, anul trecut, domiciliul. Undeva mai jos, în Râpa Doamnei, în spatele bisericii. Sub crucile de lemn, puse în grabă, în aprilie, după Paşte, în nişte înmormântări tăcute,  fără slujbă mare, citite de un preot speriat, care acum priveşte din faţa casei, din centrul satului, stând pe o bancă. A făcut şi el vaccinul ieri.

“Da, s-au dus. Toţi, în două săptămâni. Din cauza lui Marcel, nepotul uneia dintre femei. Venise din Germania. Şi nu a stat în casă decât 2 zile. Nimeni nu ştia că e infectat. A fost acasă. Au venit la slujba de duminică ai lui şi apoi tot satul. Eu m-am îmbolnăvit atunci, primul. Ulterior şi ei. Asta a fost. Marcel s-a mutat definitiv la oraş. A luat o amendă şi atât…”, spune popa Sturzu, abătut. Priveşte în gol.

Nu e singurul cătun pustiu. În comuna vecină au murit 70 de persoane. Şi poştaşul, care avea diabet. Deşi era tânăr. Aici se pare că Maria, care lucrase în Brescia, a fost cauza. Fratele ei lucra la primărie. El a luat primul Corona….De aici, a urmat dezastrul.

Cel mai sinistru a fost însă mai jos, pe vale. În trei sate, boala a făcut prăpăd. 112 persoane au umplut cimitirul. În luna mai, anul trecut. De la o nuntă, imediat după Paşte. Aşa au vrut mirii. Deşi erau reguli severe să nu… Au chemat la salonul de evenimente peste 300 de invitaţi. Doar trei veniseră în ţară, doi din Italia şi unul din Anglia. Stătuseră în casă o săptămână şi nu prezentau simptome. Aşa că au ieşit. Dar erau bolnavi, nimeni nu ştia. Socrii s-au dus primii. Şi ai fetei, şi ai băiatului. Mai rău este că mulţi erau din judeţul vecin. Şi, de acolo, virusul a ajuns cu repeziciune în poliţie, la finanţe, unde lucrau mai mulţi.

Anul 2020 a fost dramatic pentru România. Acum se stă la coadă la vaccin.

Dar anul trecut nu a fost. Un milion jumătate dintre români s-au dus până la finalul lunii mai. Autorităţile au ţinut sub control, până în aprilie, evoluţia virusului, ajunseseră la 450 de cazuri, dar apoi a urmat dezastrul. Din cauza unora ca Marcel, a mirilor din Dobrosloveni, a altora şi altora din fiecare judeţ, care au crezut că e o glumă. Bătrâni nu mai sunt în România. Dacă găseşti unul de peste 75 de ani este o minune. Undeva, în zonele montane.

A fost un an înfiorător. Oraşe care au pierdut zeci de mii de locuitori. După acele 450 de cazuri, au urmat zilele dramatice ale lui aprilie, cu peste 1000, chiar şi 2000 de îmbolnăviri pe zi. A scăpat de sub control. În timpul Paştelui, doar armata patrula pe străzi. Iisus a reînviat în oraşe tăcute, cu lumini aprinse pe la geamuri. Românii au cântat atunci “Iisus a înviat din morţi” prin balcoane, cu teamă şi spaimă şi cu frica de ce va urma.

În iunie, lucrurile s-au mai aşeazat, dar degeaba, sute de mii au fost infectaţi şi s-a depăşit milionul. I-am prins din urmă pe italieni, care au ajuns la 6 milioane. O ţară care a pierdut, până la urmă, 3 milioane de locuitori, la fel ca şi Anglia, Germania, Spania.

Abia în august a apărut vaccinul. Atunci am ieşit din starea de urgenţă.

2021 a debutat cu puţine cazuri. Vreo 200. Dar sunt sub control. Statistic, peste 7 milioane de români s-au vaccinat. Şcoala s-a reluat în toamnă, după ce anul a fost îngheţat. Din păcate, 5% dintre copii nu au mai venit în clase…

Lumea s-a schimbat. Criza economică începe să se atenueze. S-au mai deschis câteva din firmele care anul trecut s-au prăbuşit. Fondurile de la Bănca Mondială încep să dea rezultate. Potrivit statisticienilor, abia în a doua jumătate a anului 2023 economia mondială se va stabiliza.

Acesta este, din fericire, un reportaj imaginar. Depinde de noi să rămână aşa….

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *