Daniela Oteşanu: Victimele violenţei domestice vor putea cere un ordin de restricţie direct de la poliţist

Deputatul PSD, Daniela Oteşanu, cunoscută prin demersurile sale în cazul violenţei domestice vine cu o veste bună pentru victimele violențelor domestice care, spune ea, vor putea cere direct de la polițist un ordin de protecție provizoriu, fără să mai aștepte unul obișnuit, încuviințat de judecător.

„Potrivit unui proiect de ordin MAI, lucrurile vor fi mult mai simplificate şi vor putea ajuta pe loc o victimă a violenţei domestice. Evitându-se procedurile destul de lungi pe calea instanţelor şi care pot pune în pericol victima- Astfel, polițistul va veni la fața locului, va pune victima violențelor domestice să răspundă la anumite întrebări și să dea o declarație, urmând să aprecieze, pe baza unui  barem, dacă există realmente riscul ca viața sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol”, spune Oteşanu

Polițiștii vor interveni în cazurile de violență domestică din oficiu sau atunci când primesc sesizări, acestea putând să vină chiar din partea unor persoane care nu sunt parte în conflict, dar care au asistat la actele de violență, le-au auzit ș.a.m.d.

Ca să dea un ordin de protecție provizoriu, polițistul se va folosi mai întâi de un formular de evaluare a riscului. În acest formular se regăsesc mai multe întrebări la care trebuie să răspundă victima și, în funcție de răspunsuri, dar și de constatările sale, polițistul va stabili dacă se impune sau nu emiterea ordinului provizoriu.

În forma pusă în dezbatere acum, formularul de evaluare a riscului cuprinde 21 de întrebări. De exemplu, victima va fi întrebată dacă a suferit leziuni, dacă s-a încercat uciderea sa, dacă agresorul e o persoană violentă, cine e, dacă are probleme cu alcoolul/drogurile, dacă victima se simte amenințată/hărțuită ș.a.m.d. E vorba, în fapt, de un set de întrebări din care se poate creiona, cât de cât, situația de fapt a victimei și ce riscuri există pentru persoana sa în lipsa acelui ordin.

Constatările polițistului vor putea fi de natură să întărească aspectele rezultate din evaluarea pe baza răspunsurilor victimei. În orice caz, dacă răspunsurile victimei ar duce la concluzia că există risc iminent, indiferent de constatările polițistului, acesta va trebui să emită ordinul provizoriu de protecție a victimei.

Dacă victima nu va dori emiterea unui ordin de protecție provizoriu contra agresorului său, polițistul va trebui să-i pună în vedere că are oricând deschisă posibilitatea de a cere un ordin de protecție obișnuit, punându-i chiar la dispoziție un formular în acest sens. Și dacă victima nu va vrea emiterea unui ordin provizoriu, de teamă, de exemplu, dar polițistul observă că viața acesteia e pusă în pericol sau că există vreun alt fel de risc iminent pentru aceasta, atunci va putea emite ordinul și fără acordul victimei.

„Cu ocazia evacuării temporare din locuință, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca  acesta să își poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”, prevăd instrucțiunile în dezbatere.

În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore.

Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.

Daniela Oteşanu, deputat PSD

One comment

  • Diaconescu gina

    Este foarte bună această prevedere,deoarece in orasul meu,am atâtea cunoștințe care au probleme mari în viața de familie,poliția nu face nimic,foarte multe femei sunt avizate fizic,una din ele este chiar o angajată de a mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *