Daniela Oteșanu susține un „plan Marshall” pentru turism, cel mai afectat domeniu din Romania

Turismul european este foarte afectat de criza Covid19, semnalul de alarmă este tras de Comisia Europeană împreună cu Parlamentul European. Comisarul pieței interne Thierry Breton le-a vorbit în 21 aprilie deputaților europeni despre necesitatea unui „plan Marshall” pentru acest sector aflat în criză.

Turismul european reprezintă 10% din PIB al UE, spune Thierry Breton, iar relansarea sa va trece prin acumularea de datorii pe care statele vor fi nevoite să le facă.

Si pentru că aproape toate statele europene vor fi nevoite să facă apel la împrumuturi, toate vor trebui să aibă un acces egal la piața de credit și dobânzi egale.

„în tara e dezastru in turism. Amanarea platii obligatiilor fiscale nu ajuta decat pentru prelungirea agoniei. Agentiile de turism nu au niciun venit de peste 2 luni  si zilnic pierd si veniturile anterioare. Criza va fi una profunda si chiar dupa incheierea ei, va dura peste un an pana la revenirea la normalitate. Prin urmare, in cazul agentiilor de turism, singura masura care ar functiona este exonerarea de la plata a taxelor si impozitelor pe o perioada de cel putin 5 luni. Masura cea mai buna, de care am putea profita, nu a aparut si trebuie avuta in vedere in regim de urgenta: timp redus de munca, combinat cu somaj tehnic platit de stat, pentru o perioada de cel putin 1 an de acum inainte. De asemenea, se impune o facilitate  pentru obtinerea liniilor de credit pentru capital de lucru, cel putin prin bancile cu capital de stat (CEC Bank, Exim Bank). Dincolo de aceste masuri, exista si probleme specifice, precum cele care decurg din aplicarea O.G. nr. 2/2018 si care ne fac raspunzatori in fata clientilor in orice fel de circumstante si ne obliga la returnarea banilor platiti in avans”, susține deputatul PSD, Daniela Oteșanu.

Deputat PSD Daniela Otesanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *