Daniela Oteşanu susţine modificarea legislaţiei în cazul vânătorii de porci mistreţi

Nu mai e de mult un secret faptul că, în jumătatea sudică a Vâlcii, localităţile se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă problemă.

Nu e nici seceta, nici grindina, nici alt fenomen meteorologic atât de devastator pentru culturile fermierilor decât atacul porcilor mistreţi.

Astfel, la iniţiativa deputatului social-democrat Daniela Oteşanu, şi a consilierului judeţean Ioan Comşa, demers susţinut de primarii din zona de sud a judeţului, a avut loc, la Prefectura Vâlcea, o dezbatere cu tema distrugerilor provocate de porcii mistreţi.

“Este o problemă gravă, care, din păcate, riscă, dacă nu cumva a scăpat deja de sub control, pentru că suntem ținuți în chingi de o legislație prea rigidă și, din păcate, și de o acțiune mai mult sau mai puțin justificată a ONG-urilor care se ocupă cu protecţia animalelor. Situaţia din teren este una dramatică, porcii mistreţi au părăsit habitatul forestier şi au intrat în culturile oamenilor şi, din păcate, există sesizări că deja au atacat şi gospodării. Nu că nu ar avea destulă mâncare în fondurile cinegetice. Dar hrana suculentă din culturile agricole este de preferat hranei uscate din fondurile cinegetice. Rata de înmulţire este una ridicată, dar aici ne lovim de blocajul legislativ, care limitează vânarea acestui animal, costurile sunt destul de mari, iar dramatic este că, dacă animalul pătrunde la tine în curte, nu te poţi apăra de el, dacă îl ucizi, rişti să intri în justiţie”, spune deputatul vâlcean.

Oteşanu adaugă însă faptul că toate părţile implicate doresc schimbarea legislaţiei, un control sever şi o monitorizare a efectivului de animale.

“Este clar că trebuie să relaxăm legea în privinţa vânătorii de mistreţi, să avem un control clar al efectivului de animale de pe areale bine definite. Şi se poate dezvolta de aici chiar un turism cinegetic, evident, unul echilibrat şi nu abuziv, pot apărea mici abatoare de procesare a acestei cărni. În paralel, se poate discuta cu fermierii şi să vedem în ce măsură pot fi ajutaţi să-şi împrejmuiască terenurile cu acele garduri electrice de mic voltaj. Soluţii avem, dar trebuie toţi să colaborăm în acest sens”, a mai susţinut Oteşanu.

A fost abordat şi subiectul care rămâne în continuare o nebuloasă juridică, în cazul acordării de despăgubiri pentru persoanele ale căror culturi au fost distruse de turmele de porci mistreţi şi care trebuie urgent reglementată.

 

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *