Daniela Oteşanu (PSD): Femeia are dreptul la educaţie, sănătate, carieră şi respect

Deşi au trecut 27 de ani de la revoluţia din 1989, femeia îşi găseşte destul de greu locul pe care îl merită în societate, este de părere Daniela Oteşanu.

„Cred că în 1990 am visat prea mult şi am sperat că prea repede vom deveni o societate modernă şi că peste noapte vor dispărea cutumele păgubitoare ale poporului nostru. Nu a fost chiar aşa şi a fost nevoie, de multe ori, de eforturi uriaşe pentru ca societatea să ajungă la un nivel de înţelegere şi respect pentru toţi semenii săi. În acest caz, privim de multe ori discriminatoriu femeia cu retorica întrebare „Ce mai vrea, domnule, şi asta aici?”

Păi vrea, pentru că femeia are şi ea dreptul la o carieră, la educaţie, la respect, la sănătate. Nu dana-genericeste aici feminism, ci este doar un aspect de political correctness. Şi am să le detaliez pe
rând. Din păcate, în mediul rural, încă avem femeia care nu este dusă la şcoală de familie, se consideră că menirea ei este de a fi doar o soţie la un moment dat şi de a avea grijă de casă. Copilăria ei încetează prematur şi este trimisă la muncile câmpului sau cu animalele, iar la o vârstă adolescentină, din păcate, închisă într-un mariaj. Fenomenul, da, este din ce în ce mai redus, dar nu-l putem ignora, dreptul la educaţie este un drept universal şi constituie singura şansă de a învăţa o meserie, de a urma o carieră, de a progresa, de a înlătura inhibiţiile, de a avea succes în viaţă”, spune Oteşanu.

Tot ea spune că femeia este, în multe cazuri, victima agresiunii şi a violenţei, dar aceste cazuri sunt mai puţin mediatizate, tot din cauza unor cutume.

„Violenţa asupra femeii, mamă sau soţie, se practică, din păcate. Şi nu este doar o componentă rurală, cum am sări imediat să catalogăm, şi nici localizată doar pe segmentul neşcolit. Violenţa asupra femeii se practică, din nefericire, în orice sistem social şi o regăsim în orice categorie socio-profesională. Femeia, în aceste cazuri, devine model de defulare pentru stresul cotidian. Alcoolul, insuficienţa banilor, şomajul, suspiciunile emoţionale sunt tot atâţia factori care duc la agresiune verbală şi fizică. Aici, în multe cazuri, femeile nu recunosc public situaţia, pentru a nu amplifica tensiunea din casă sau şi pentru că apare imediat „Păi ce fac eu cu doi copii pe drumuri?” Toate acestea trebuie să dispară, comunitatea trebuie să devină responsabilă, să sancţioneze aceste derapaje, instituţiile să se implice, iar PSD are programe ample în acest sens, de sprijin a victimelor domestice. PSD se implică şi în cazul programelor naţionale de sănătate, de prevenţie. Pentru că, dincolo de toate, şi femeia este predispusă la multe boli socio-profesionale, ea fiind şi mamă, şi gospodină, şi în câmpul muncii. Este, aşadar, predispusă la tot felul de boli, ca să nu vorbim de cancer la sân, cancer uterin, boli ale oaselor, coloană etc. Aici, efortul nostru merge spre prevenţie, pentru controale periodice medicale, astfel încât femeia să fie o prioritate pentru sănătatea socială şi a familiei”, spune lidera femeilor social-democrate din Vâlcea.

Şi, nu în ultimul rând, Daniela Oteşanu vorbeşte despre femeia de carieră, despre sprijinirea unei femei talentate profesional, pregătită pentru a conduce o companie sau o instituţie.

„O femeie se luptă mai greu într-o lume a bărbaţilor să convingă, poate şi de aceea, ca o glumă evident, suntem de două ori mai responsabile atunci când luăm o decizie. Femeia a dovedit că poate conduce companii de top sau instituţii publice. Aici luptăm cu misoginismul, dar se pare că noi câştigăm. Doamna Firea, doamna Vasilescu, doamna Plumb, doamna Creţu şi, de ce nu, doamna Clinton sunt femei care au demonstrat şi demonstrează că au un cuvânt greu de spus în politică, în economie, în administraţie. O femeie a fost numită „Doamna de Fier”, din câte ştim”, spune Daniela Oteşanu.

Tot ea mai spune că majorările salariale pe care PSD le-a promovat în ultima perioadă sunt o măsură benefică pentru femeile care lucrează în educaţie şi în sănătate.

„Iar PSD are în vedere mărirea salariului minim, eliminarea impozitelor asupra pensiilor mai mici de 2.000 de lei. Da, este un sprijin pentru femei. Potrivit statisticilor, femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii pentru munci similare. PSD va corija aceste inegalităţi şi vom ajuta femeia să-şi reia locul în societate, ca o completare a societăţii, nu ca subordonare sau ordonare. Trăim într-un mileniu egalitarist, cu aceleaşi şanse şi drepturi pentru fiecare membru al societăţii”, conchide Oteşanu.

Daniela Oteşanu are 53 de ani, este căsătorită,  de profesie economist.
· Membru PSD din anul 2004
· Consilier Judeţean din 2016

· Academia de Studii Economice – Facultatea Finanţe – Contabilitate

· Masterat în Management – Secţia Business Management – Facultatea Constantin Brâncoveanu – Râmnicu Vâlcea

· În prezent, Vicepreşedinte Organizaţia Judeţeană PSD Vâlcea; Preşedinte OFSD Vâlcea;

AP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *