Daniela Oteşanu: Lumea îşi va aminti de Iohannis ca de “preşedintele obstrucţionist”, fără nicio realizare pozitivă în cei cinci ani de mandat

În timp ce PNL votează rezoluţii împotriva României, guvernarea PSD reuşeşte să apere drepturile copiilor românilor care lucrează în Austria.

Declanşarea procedurii de infringement contra Austriei a survenit la numai 48 de ore după ce Guvernul Dăncilă a pus situaţia în discuţie la reuniunile Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Demersurile Executivului contrastează puternic tentativa eşuată şi renunţarea la orice demers pe această temă ale preşedintelui Iohannis.

În vara anului 2018, Klaus Iohannis dădea asigurări că se va implica şi va convinge Guvernul austriac să nu aprobe legea prin care se reduceau alocaţiile.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, preşedintele nu a mai deschis niciodată subiectul. Acesta nici nu a explicat ce demersuri a făcut, nici de ce nu a ridicat problema şi nu a cerut sancţionarea Austriei, în temeiul Tratatului european. Probabil că nu a vrut să-i deranjeze pe prietenii austrieci de la Schweighofer Holzindustrie şi de la Reiffeisen Bank.

Europarlamentarii social-democraţi şi Guvernul PSD au luat atitudine publică pe acest subiect important pentru românii care lucrează în Austria şi au insistat în toate declaraţiile şi ocaziile avute, pentru ca Guvernul austriac să găsească soluţiile adecvate care să respecte standardele europene şi să nu discrimineze.

La începutul lunii ianuarie, Cabinetul Dăncilă, prin ministrul afacerilor externe, a anunţat oficial că se va adresa Curţii Europene de Justiţie pe acest subiect. Apoi, la audierile prilejuite de preluarea Preşedinţiei rotative a UE, ministrul român al afacerilor externe a adus din nou tema în atenţia publică europeană şi a evidenţiat necesitatea intervenţiei Comisiei Europene.

În acelaşi timp, ministrul muncii şi justiţiei sociale i-a transmis comisarului european pentru ocupare, afaceri sociale, incluziune şi mobilitate, Marianne Thyssen, îngrijorările statului român faţă de decizia Parlamentului Austriei de a indexa, începând cu 1 ianuarie 2019, alocaţiile copiilor muncitorilor rezidenţi pe teritoriul său. Această situaţie s-a aflat constant în atenţia Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, care i-a transmis o scrisoare comisarului european Marianne Thyssen, pe acest subiect, încă din data de 25 octombrie 2018, imediat după ce Parlamentul Austriei a adoptat această decizie.

Dubla măsură, standardele diferite nu sunt nici în litera şi nici în spiritul Tratatului European şi nu pot fi acceptate. Această atitudine de principiu, exprimată puternic de România prin premierul Dăncilă şi liderii coaliţiei de guvernare, este vitală pentru întărirea coeziunii europene.

Decizia Comisiei Europene, de a declanşa procedura de încălcare a tratatelor europene împotriva Austriei, validează justeţea poziţiei României.

PSD va continua să realizeze Programul de guvernare, în pofida atitudinii conflictuale şi a blocajelor lui Klaus Iohannis în activitatea Executivului. În final, lumea îşi va aminti de Iohannis ca de “preşedintele obstrucţionist”, fără nicio realizare pozitivă în cei cinci ani de mandat.

Declaraţie politică, Daniela Oteşanu, deputat PSD

2 comments

  • Cotea Cristian

    Stimata Doamna, PSD-ul va ramane in istorie ca un partid de hoti . Atat ! Din pacate aceasta pecete se va aseza si pe PSD-istii care n-au furat nimic niciodata, dar care sunt cei mai vinovati, caci doar sustinerea oferita de integritatea lor a putut crea postamentul pe care s-a catarat cloaca de impostori si hoti.

  • Alfred

    În același timp refuza sa mărească alocația copilului din România cu părinți care plătesc taxe în Romania, e ușor sa fim darnici cu banii altora. Recordurile la hoție ale PSD nu le doboara nimeni pe banii noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *