Daniela Oteşanu implicată într-un poiect de reintegrare socio-profesională a tinerilor instituţionalizaţi

Un segment social pe care îl ignorăm, dar care se află în vecinătatea noastră, nu are până în prezent rezolvare şi ideea este ca actuala clasă politică să intervină legislativ pentru a corecta o mare carenţă socială.

Plec de la exemplul concret al „orfanilor muturi”, al foştilor copii instituţionalizaţi şi care au împlinit 18 ani. Care intră în viaţă…din păcate pe uşa din dos, adică de pe stradă.

Potrivit legii, copiii instituţionalizaţi sunt găzduiţi în centre de plasament, cei fără asistenţi maternali, până la 18 ani, ulterior, dacă nu urmează o formă de şcoală sau nu lucrează, ramân în stradă.

Asta se întâmplă şi cu cei care trăiesc în apartamente sociale. Acolo, 5 ani, sunt ţinuţi cu subvenţie dar, dacă apoi nu au un loc de muncă, au aceeași soartă. Astfel la ora asta, foarte mulţi copii abandonați, cu vârsta peste 18 ani sunt pe stradă.De exemplu,în Ostroveni, în zona pieţii sunt cel puţin astfel de 10 persoane.

Bun, care este soluţia ca aceştia să beneficieze de o șansă pentru a nu ajunge în zona ilegală, a cazieriului, o perspectivă de a se integra în societate.

Deputatul PSD, Daniela Oteşanu, spune că ştie foarte bine această situaţie şi că a lucrat , împreună cu un grup de colege la un proeict care ar da o şansă copiilor instituţionalizaţi, ca aceştia să nu ajungă pe stradă, după vârsta majoratului, în condițiile în care nu mai urmează o formă de învățământ.

„Din întâmplare locuiesc lângă un astfel de centru de plasament şi cunosc foarte bine problema cu care se confruntă aceşti tineri. Soluţia este la îndemâna noastră. Noi putem pe parcursul celor 18 ani cât stau la noi, să le oferim o şansă şi premisele pentru inserţie în societate. Adică, putem foarte bine, să refacem acele ateliere de tâmplărie, de dulgherie, de lăcătuşerie, de tinichigerie. Să aducem maiştri şi buni meseriaşi care să îi înveţe o meserie. Şi nu doar de la liceu, se poate începe din gimnaziu pregătirea, știut fiind faptul că abandonul școlar reprezintă o altă problem a acestor copii. În liceu s-ar putea găsi agenţi economici care,să se implice pentru a sprijini alături de noi efortul ca tinerii să înveţe o meserie.Ar fi un lucru bun atât pentru tinerii din centre dar și pentru meseriașii adevărați,care acum sunt pensionari și pot avea oportunități de a mai desfășura activități și de a-și mai rotunji veniturile. Proiectul se află acum la Comisia de muncă,încercăm să mai soluționăm din cerințele Consiliului Legislativ, să mai purtăm discuții cu reprezentanții Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe pentru un calcul estimativ al impactului iar după aceea să intrăm în dezbateri în comisie.Sper să putem convinge comisia și plenul de importanța acordării unei șanse minime acestor tineri.

Sperăm să reuşească, aici nu mai este vorba de politică sau ideologie, este o vorba de o politică umană care poate recupera tineri apţi de muncă, tineri care pot fi integraţi în societate care se pot gândi la întemeierea unei familii care să aibă o doua şansă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *