Daniela Oteşanu: Guvernul premiază perfomanţa oferind burse de până la 4000 de euro pe an, pentru olimpici

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre care prevede majorarea plafonului maxim al grantului pentru absolvenții de liceu, premiați la olimpiadele naționale sau internaționale, care intră în acest an la facultate și fac cercetare.

Executivul a hotărât ca în categoria acordării de granturi să fie incluși și elevii care au obținut mențiuni la olimpiade, informează Mediafax. Valoarea granturilor este de până la 4.000 de euro pe an.

„Fără investiţii în cercetare, nu putem avea perfomanţă. România are nevoie de creiere pentru a stimula dezvoltarea economică. Se ştie faptul că tehnlogia înaltă, produsele care ţin de domeniul HigTech contribuie în mod masiv la valoarea PIB-ului. Şi atunci este normal să fie bonificaţi acei tineri care obţin rezultate de excepţie în şcoală şi care doresc să continue studiile în România. Guvernul are prioritate acest segment, cercetarea, inovaţia şi mai ales tinerii”, spune deputatul Daniela Oteşanu.

Actul normativ adoptat, miercuri, de Executiv modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare „Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I”.

Guvernul a completat miercuri programul de granturi de care pot beneficia tinerii absolvenți de liceu cu rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale, astfel încât acest program să fie mai atractiv și mai ușor de accesat.

Programul se adresează tinerilor absolvenți de liceu cu rezultate profesionale deosebite, oferind acestora posibilitatea continuării activității proprii de cercetare pe perioada studiilor universitare în instituții de învățământ superior acreditate din România, precum și după finalizarea studiilor.

Prin modificarea propusă și adoptată astăzi în ședința de Guvern au fost avute în vedere majorarea plafonului maxim al grantului și acordarea unui grand și pentru laureații la olimpiadele naționale și internaționale care obțin mențiuni. Până acum nu erau incluși și cei care obțineau mențiune.

Granturile vor avea următoarele valori: Între 2500 și 4000 de euro pe an pentru fiecare absolvent, pentru elevii premiați cu medalie de aur sau premiul I, medalie de argint sau premiul II, medalie de bronz sau premiul III sau mențiune la olimpiade internaționale.

Între 1.500 și 3.000 euro pe an pentru fiecare absolvent, pentru elevii premiați cu medalie de aur sau premiul I, medalie de argint sau premiul II, medalie de bronz sau premiul III sau mențiune la olimpiade naționale.

Biroul de Presă al deputatului PSD, Daniela Oteşanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *