Daniela Oteşanu: Creşterile salariale implică, pe lângă creșterea nivelului de trai și un palier de dezvoltare al economiei,

Creşterile salariale şi de pensii implică, pe lângă creșterea nivelului de trai și un palier de dezvoltare al economiei, printr-o stimulare a cererii şi a ofertei, promovând astfel o politică salarială corectă și competitivă în domeniul privat. Aceasta este opinia deputatului PSD de Vâlcea, economistul Daniela Oteşanu.

„De câte ori PSD a ajuns la guvernare, a luat măsuri îndrăzneţe la nivel economic, nu a mers pe politici restrictive şi niciodată pe o politică de austeritate. Guvernările social-democrate au avut politici economice care au dus la creşteri salariale în sistemul public dar şi la creştere economică. Faptul că azi în administraţia publică, în sănătate, în educaţie sunt salarii de neimaginat în urmă cu 2 ani dovedeşte că PSD îşi menţine această politică axată pe creşterea nivelului de trai și pe crearea unei puternice clase de mijloc spune Daniela Oteşanu.

Parlamentarul vâlcean spune că veniturile românilor mărite în 2017 și 2018 au condus, implicit, la o creştere în sectorul privat atât la nivel de producţie cât şi salarial.

„Creşterile salariale şi de pensii implică matematic o creştere a puterii de cumpărare a românilor. Această putere de cumpărarea se reflectă într-o cerere crescută de bunuri. Orice cerere de bunuri implică evident o creştere a poducţiei. De exemplu, un bugetar cu un salariu crescut îşi poate permite achiziţionarea unei locuinţe a unu teren,a unei mașini noi, a mai multor bunuri de folosință îndelungată.  Asta înseamnă că industriile de profil au front de lucru crescut, că la bugetul consolidat al statului vor intra taxe și impozite crescute,ceea ce se va regăsi,în ultimă instanță, în creșterea PIB-ului. Înseamnă fie o creştere a fortei de muncă fie stimualarea forţei de muncă. Evident este o teorie cu multe elemente matematice dar care se traduce prin faptul că stimulând cererea de produse implicit se dezvoltă economia. O creştere economică în domeniul privat înseamnă o dimensionare a bazei de colectare de venituri pentru bugetul de stat. Eurostatul care este instrument al Comisiei Europene confirmă faptul că România îşi menţine creşterea economică, fiind prima din statele comunitare şi în acest an”, adaugă parlamentarul vâlcean.

Însă, mai adaugă Daniela Oteşanu, în sistemul public trebuie introduse anumite reglementări.

„Există salarii mari pentru bugetari și est foarte bine că salariile au crescut dar,din punctul meu de vedere, aceste creșteri salariale trebuie trause prin aşteptări la performanţe ale funcţionarilor publici. Avem nevoie de competenţă, de profesionalism, de responsabilitate. Până acum 2 ani, se aducea ca  argument că salariile mici aduc în sistem oameni mai puţin pregătiţi deci nu putem avea aşteptări. Acum această teorie trebuie resetată şi introdus criteriul de perfomanţă. Avem nevoie de funcţionari care să lucreze în sprijinul cetăţenilor care să aibă altă abordare, să cunoască bine legile, să faciliteze dialogul dintre cetăţean şi stat”, a conchis Daniela Oteşanu.

Daniela Oteşanu, deputat PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *