Daniela Oteşanu consideră Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții şansa unei dezvoltări accelerate a României

Acesta va cuprinde 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 de miliarde de lei (10 miliarde de euro).

Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI. Capitalul social al Fondului va fi format din aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni, şi din aport în numerar de 1,85 miliarde lei, din care o sumă de 50 milioane lei va fi vărsată la constituire, în 2017.

“Fondul are scop dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit”, spune parlamentarul vâlcean.

Crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), spune Oteaşnu, este principala măsură pentru stimularea investiţiilor publice prevăzută în programul de guvernare al alianţei PSD-ALDE.

Potrivit programului de guvernare, fondul trebuie alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020. Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strânge fonduri şi din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante precum case de odihnă şi hoteluri.

“Cele mai mari investiţii ale FSDI, de 3,5 miliarde euro, în următorii patru ani ar urma să se realizeze în sănătate, unde am promis construcţia unui spital republican şi a opt spitale regionale. Suma de 3 miliarde de euro va fi folosită pentru construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020”, a precizat Daniela Oteşanu.

În proiectul realizat de către Ministerul Finanţelor, Fondul va face plasamente în “proiecte de investiţii în domenii competitive, inclusiv investiţii în participaţii, co-finantare proiecte de tip PPP şi co-finanţare proiecte finanţate din fonduri europene ; investiţii în instrumente financiare emise de alte entităţi; administrarea pachetelor de acţiuni din portofoliu”. În ceea ce priveşte finanţarea Fondului, aceasta se va face din venituri obţinute din dividende încasate de la societăţile la care detine acţiuni din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operaţiuni cu instrumente financiare proprii şi din cele emise de alte entităţi, din venituri din vânzarea de pachete de acţiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni, dar şi din alte surse prevăzute de lege, potrivit proiectului.

“Astfel acesta va genera surse de finanţare sustenabile pentru materializarea proiectelor din domenii economice diverse, în condiţii de rentabilitate economică şi sustenabilitate financiară. Fondul va contribui la susţinerea eforturilor României de a obţine statutul de piaţă emergentă pentru piaţa de capital autohtonă prin creşterea lichidităţii, ca urmare a listării la Bursa de Valori Bucureşti şi AERO a companiilor din portofoliul FSDI”, conchide Otesanu.

loading...

One comment

  • victor

    Sunte penibili: Cum dracu se face ca voi sunteti cei care veti “papa” toti banii pe cresteri salariale si pensii.Lasati-o ai moale cu bla bla-uri de prost gust Ne credti pe toti prosti ei bine voi sunteti idioti si dobitoci atunci cand vindeti gogosi la popor Aceste gogorite merg servite pentru electoratul PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *